woensdag, juli 30, 2008

Bakken: mango-tomaten curry




Voor curry mag je mij 's nachts wakker maken. Ik heb een geweldig kookboek van Madhur Jaffrey, de curry bijbel, waar ik al heel wat recepten uit gemaakt heb. Zeker op een regenachtige dag word ik heel blij van zo'n bord spicy curry. Deze curry met mango en tomaat stond in de delicious als bijgerecht. Maar als je er iets meer van maakt, doet hij het uitstekend als hoofdgerecht. En, ook fijn, momenteel zijn er mooie rijpe mango's te koop.



Nodig (voor 2 personen):
2 el zonnebloemolie
1 tl donker mosterdzaad
3 tl kerriepoeder
2 tl kurkuma
50 gr verse gember, geraspt
1 groene peper, zonder zaadjes en zaadlijsten, in ringetjes
10 kerrieblaadjes
1 tl kardamompoeder
2 tenen knoflook, in plakjes
1 ui, in ringen
1 grote mango, rijp maar niet te zacht
6 tomaten, zonder zaadjes
blik kokosmelk (400 ml)
2 el koriander (garnering)
50 gr cashewnoten (garnering)

Werkwijze:
Snijd en weeg alle ingrediënten en zet ze klaar in schaaltjes (de kruiden kunnen bij elkaar en de gember, peper en knoflook ook). Verwarm de olie in de wok en doe het mosterdzaad erbij. Als dat begint te springen voeg je de kerriepoeder, kurkuma, gember, groene peper, kerrieblaadjes, kardemom en knoflook toe. Roerbak kort tot de geuren vrijkomen. Voeg de ui toe met een eetlepel zout en bak tot de ui zacht wordt. Voeg mango en tomaten toe, roer, en voeg de kokosmelk toe. Laat nog even op laag vuur doorwarmen.
Garneer met koriander en cashewnoten en serveer met gestoomde rijst.

maandag, juli 28, 2008

Bakken: mango-kokostaart














In de delicious van augustus stond deze mango-citroengras-kokostaart. De beschrijving was al veelbelovend, maar de smaak van deze taart overtrof mijn verwachtingen. Vooral de citroengrasroom is èrg lekker.


Nodig:

Voor de citroengrasroom:
- 300 ml slagroom
- 3 stengels citroengras
- 3 eidooiers
- 75 gram kristalsuiker
- 1,5 blaadje witte gelatine

Voor de bodem:
- 200 gram bloem
- 100 gram ijskoude boter in kleine blokjes
- 30 gram geraspte kokos
- 1 el poedersuiker

Overig:
- twee mango's, in plakjes
- een bakblik met een losse bodem

Werkwijze:
Doe room en citroengras in een steelpan en verwarm tot het bijna kookt. Zet dan het vuur uit en laat een uur staan zodat de smaak van het citroengras in de room trekt.

Meng de ingrediëmten voor de bodem kort in de keukenmachine, zodat een kruimelig deeg ontstaat. Voeg drie eetlepels ijskoud water toe en kneed (met je handen) tot een bal. Wikkel in plasticfolie en laat een half uur rusten in de koelkast. Rol vervolgens de deegbal uit tot een lap die mooi in je bakblik past. Zet nog 10 minuten in de koelkast en verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier op de deegbodem en leg daar een steunvulling op (bijvoorbeeld ongekookte bonen). Bak tien minuten in de oven. Verwijder dan het bakpapier en steunvulling en bak nog 5-10 minuten of tot het deeg goudbruin en knapperig is.

Klop eidooiers en suiker tot een dik en romig mengsel. Doe de afgekoelde room erbij en verwijder het citroengras. Week de gelatine 5 minuten in koud water.
Verwarm het roommengsel een paar minuten op matig vuur totdat het licht bindt. Haal het van het vuur en knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze er doorheen. Roer totdat de gelatine is opgelost. Laat helemaal afkoelen en giet over de bodem. Laat dit opstijven in de koelkast, dat duurt 2-3 uur.

Bekleed de roomlaag met de schijfjes mango, dakpansgewijs. Je kunt er nog een beetje poedersuiker overheen doen als je dat mooi vindt. Vond ik een beetje zonde van mijn dakpan kunstwerk.

woensdag, juli 23, 2008

Bakken: snijbonen



In ons groentenpakket zitten zo nu en dan snijbonen. En eigenlijk wist ik nooit zo goed wat ik daarmee moest. Vroeger thuis aten we ze nooit, en de recepten die ik had nagekookt waren ook niet alles. Bij Michiel thuis aten ze ze wel, en daar was een snijbonenmolen dan ook een vast onderdeel van de uitzet. ("Heb jij geen snijbonenmolen? Dat is ook wat!")
Op een familieverjaardag kwam het apparaat weer eens ter sprake en ik vertelde dat ik er naar gezocht had bij kookwinkels, maar het niet had gevonden. Het was even stil, totdat Oma zich herinnerde dat zij er nog wel een had, en dat wij die wel mochten hebben. Nog geen week later was de snijbolenmolen daar, nog wel met een extra (gehakt?kaas?) hulpstuk.

En als je er op zit te wachten, zitten er geen snijbonen in je pakket. Tot deze week. Dus ging ik direct met de molen aan de slag, kookte de bonen 10 minuten in een klein laagje water, roerde er een klontje boter doorheen en at ze op. En ja, zo zijn ze inderdaad lekker!

zondag, juli 20, 2008

Bakken: bloemkool-garnalen curry


In ons biologische groentenpakket zit met een behoorlijke regelmaat bloemkool. Zo regelmatig zelfs, dat we af en toen even niet meer weten wat we er nu eens mee zullen maken. Dit recept kwamen we tegen in een onduidelijk Vietnamees kookboek en bleek voor herhaling vatbaar. Het is gemakkelijk en heel smaakvol. En je kunt het ook maken met broccoli in plaats van bloemkool. Ook heel handig, want dat zit minstens net zo vaak in het pakket.

Ik vind dat overigens wel heel leuk. Het dwingt je om na te denken wat je allemaal met zo'n groente kunt doen. Je laat je automatismen een beetje los, zoals witlof-ham-kaas of witlof-salade, broccoli-met gerookte zalm-en pesto-door-de-pasta of sperziebonen-met-nootmuskaat.

Nodig (2 personen):
250 gram grote garnalen
sap van 1 limoen
1 el sesamolie
1 rode ui, gehakt
1 rode peper, zonder zaadjes en zaadlijsten, fijngehakt
1 teen knoflook
1 bloemkool
1 tl suiker
2 stuks steranijs, kort geroosterd en gemalen in de vijzel
2 tl fenegriekzaad, kort geroosterd en gemalen in de vijzel
4 dl kokosmelk
koriander om te garneren
peper en zout

Werkwijze:
Meng de garnalen met het limoensap en zet even apart. Verhit de olie in een wok en bak de ui, peper en knoflook tot ze licht kleuren. Doe de bloemkool erbij een bak 3 minuten mee.
Voeg de suiker en de steranijs en fenegriek toe. Doe er de kokosmelk bij en roer goed. Laat dit sudderen tot de saus wat indikt. Voeg de garnalen en het limoensap toe tot de garnalen roze kleuren. Proef en breng op smaak met zout en peper. Garneer met koriander en serveer met gestoomde rijst of noedels.

vrijdag, juli 18, 2008

Bakken: kokosnoot




Tja en toen moest er vers geraspte kokosnoot in een gerecht. Dus kocht ik optimistisch een kokosnoot bij de toko. Hij zit dan in de verpakking zoals op het plaatje staat. De buitenste laag is er vanaf gehaald. Ik wist niet genoeg van kokosnoten om te weten hoe je dit ding te lijf ging.

We begonnen optimistisch met een keukenmes, maar dat bleek te gemakkelijk gedacht. Pas toen we een zaag tevoorschijn haalden, begon het ergens op te lijken. Hard zagen was wel nodig...

Want wat bleek, de bruine ronde kokosnoot van de bountys zit hier nog in. Dus je moet niet alleen door deze witte laag heen, maar ook nog door de harde schil voordat je bij de kokos bent.

Een heleboel werk voor twee eetlepels geraspte kokos, maar lekker was het wel!

dinsdag, juli 15, 2008

Bakken: cheesecake met bosbessen





Een paar jaar geleden maakte ik maar zelden cheescake. Dat was vooral omdat ik het altijd best een prijzige happening vond: 600 gram monchou kopen viel altijd een beetje tegen. Totdat ik ontdekte dat het ook met gewone volle kwark kan. En het resultaat is minstens net zo lekker. Sindsdien heb ik al allerlei variaties uitgeprobeerd. Het is nu de tijd voor bosbessen (ze zaten ook al in het biologische fruitpakket) en die zijn erg lekker in de cheesecake.
En een recente ontdekking (dat zag ik in een ander recept) is om cruesli in de bodem te doen. Dat bleek ook goed te werken. Het eindresultaat is een beetje van mezelf, een beetje van Elle eten en een beetje van Donna Hay (Modern classics II).


Nodig:
Bodem:
125 gram cruesli (of iets dat daar op lijkt)
125 gram Maria kaakjes
125 gram zachte boter

Taart:
220 gram bosbessen
55 gram witte basterdsuiker
800 gram volle kwark (bijvoorbeeld van AH)
2 eieren
100 gram vanillesuiker (die maak ik zelf door een vanillestokje in een pot suiker te doen)
125 gram witte basterdsuiker (of 225 gram plus een theelepel vanille aroma)

Werkwijze:
Maal de bosbessen fijn in de keukenmachine. Duw het door een zeef en vang de puree op. Verwarm de puree met de 55 gram suiker in een steelpan tot de suiker is opgelost en de puree wat is ingekookt (het moet een beetje op jam lijken). Laat afkoelen.

Meng in de keukenmachine de cruesli, koekjes en boter. Bekleed een springvorm met bakpapier en druk het bodemmengsel op de bodem. Zet in de koelkast.

Draai de kwark glad in de keukenmachine en voeg de eieren en de suiker toe. Giet dit mengsel in de bakvorm. Druppel de bosbessenpuree er overheen. Dan ziet het er een beetje uit als vroeger Roosvicee in je yoghurt. Als je nu met een mes voorzichtig krullen trekt door de vulling, komen er mooie slingers in.

Bak 60 minuten in een op 160 graden voorverwarmde oven of tot de vulling redelijk stevig is. Het moet zich niet meer gedragen als soep als je met de bakvorm schudt, maar helemaal stijf wordt het pas als je het laat afkoelen in de koelkast.

vrijdag, juli 11, 2008

Boeken: Markus Zusak - The book thief


Het was weer eens zo'n boek waardoor mijn aandacht getrokken werd op de boekentafels. Ik was verbaasd over het vertelperspectief (de dood is de verteller), vond de achterflap wel humoristisch ("Here's a small fact: you are going to die"). Maar ik heb het heel lang laten liggen. Tot ik op vakantie ging en een lekker leesboek mee wilde nemen. Voor 11 Euro kon ik het risico wel nemen.


Het boek was een beetje wennen. Het perspectief is flink luguber, en er komt veel ellende in het boek voor. Toch is het ook heel mooi. Het gaat over een meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland opgroeit in een pleeggezin. Het gaat over verdriet en onderdrukking, maar ook over een jongen die zich met kolen zwart schminkt om op Jesse Owens te kunnen lijken. Over het 'stelen' van boeken van de vrouw van de burgemeester. Over appels jatten in een boomgaard en nog veel meer.


De ellende, en wat er dan toch nog goed komt, laat je aan het einde een beetje ontredderd achter. Maar het blijft je wel bij. In de categorie ' Een ander perspectief op de oorlog' was dit weer een mooie. Misschien niet zo ontspannen en relaxed als ik bedoeld had, maar wel mooi.

dinsdag, juli 08, 2008

Bakken: kipspiezen met citroengras



Uit de nieuwste Elle eten haalde ik dit recept voor kipspiezen. Ik moet bekennen dat ik er een beetje aan gesleuteld heb, maar de essentie is hetzelfde gebleven. De kip bleef heerlijk mals en het citroengras geeft een beetje smaak af aan de kip: erg geslaagd. Bovendien is het heel snel klaar.

Bij gebrek aan mooi weer maakte ik ze op de grillplaat, maar ze zijn natuurlijk ook heel geschikt voor de barbecue. Wij aten ze met gebakken aardappeltjes en sla.

Nodig:
4 stengels citroengras, in de lengte gehalveerd
2 kipfilets (in blokjes, ca 300 gram)
2 el olijfolie
1 el geraspte verse gember
2 rode uien, gepeld en in parten
sap van 1 limoen

Werkwijze:
Verwarm de oven op 150 graden. Marineer de kip een half uur in de olijfolie, gember, peper, zout en het limoensap. Prik de ui en de kipfilet voor met een satéprikker en rijg ze daarna aan de stengels citroengras, steeds 2 stukken kip en dan een ui. Grill ze aan alle kanten op de grillplaat, in de koekenpan of op de barbecue. Laat ze nog maximaal 10 minuten nagaren in de oven. Je weet dat ze gaar zijn als er helder vocht uit de filet komt als je er in prikt.