dinsdag, juli 15, 2008

Bakken: cheesecake met bosbessen





Een paar jaar geleden maakte ik maar zelden cheescake. Dat was vooral omdat ik het altijd best een prijzige happening vond: 600 gram monchou kopen viel altijd een beetje tegen. Totdat ik ontdekte dat het ook met gewone volle kwark kan. En het resultaat is minstens net zo lekker. Sindsdien heb ik al allerlei variaties uitgeprobeerd. Het is nu de tijd voor bosbessen (ze zaten ook al in het biologische fruitpakket) en die zijn erg lekker in de cheesecake.
En een recente ontdekking (dat zag ik in een ander recept) is om cruesli in de bodem te doen. Dat bleek ook goed te werken. Het eindresultaat is een beetje van mezelf, een beetje van Elle eten en een beetje van Donna Hay (Modern classics II).


Nodig:
Bodem:
125 gram cruesli (of iets dat daar op lijkt)
125 gram Maria kaakjes
125 gram zachte boter

Taart:
220 gram bosbessen
55 gram witte basterdsuiker
800 gram volle kwark (bijvoorbeeld van AH)
2 eieren
100 gram vanillesuiker (die maak ik zelf door een vanillestokje in een pot suiker te doen)
125 gram witte basterdsuiker (of 225 gram plus een theelepel vanille aroma)

Werkwijze:
Maal de bosbessen fijn in de keukenmachine. Duw het door een zeef en vang de puree op. Verwarm de puree met de 55 gram suiker in een steelpan tot de suiker is opgelost en de puree wat is ingekookt (het moet een beetje op jam lijken). Laat afkoelen.

Meng in de keukenmachine de cruesli, koekjes en boter. Bekleed een springvorm met bakpapier en druk het bodemmengsel op de bodem. Zet in de koelkast.

Draai de kwark glad in de keukenmachine en voeg de eieren en de suiker toe. Giet dit mengsel in de bakvorm. Druppel de bosbessenpuree er overheen. Dan ziet het er een beetje uit als vroeger Roosvicee in je yoghurt. Als je nu met een mes voorzichtig krullen trekt door de vulling, komen er mooie slingers in.

Bak 60 minuten in een op 160 graden voorverwarmde oven of tot de vulling redelijk stevig is. Het moet zich niet meer gedragen als soep als je met de bakvorm schudt, maar helemaal stijf wordt het pas als je het laat afkoelen in de koelkast.

Geen opmerkingen: