zondag, juli 20, 2008

Bakken: bloemkool-garnalen curry


In ons biologische groentenpakket zit met een behoorlijke regelmaat bloemkool. Zo regelmatig zelfs, dat we af en toen even niet meer weten wat we er nu eens mee zullen maken. Dit recept kwamen we tegen in een onduidelijk Vietnamees kookboek en bleek voor herhaling vatbaar. Het is gemakkelijk en heel smaakvol. En je kunt het ook maken met broccoli in plaats van bloemkool. Ook heel handig, want dat zit minstens net zo vaak in het pakket.

Ik vind dat overigens wel heel leuk. Het dwingt je om na te denken wat je allemaal met zo'n groente kunt doen. Je laat je automatismen een beetje los, zoals witlof-ham-kaas of witlof-salade, broccoli-met gerookte zalm-en pesto-door-de-pasta of sperziebonen-met-nootmuskaat.

Nodig (2 personen):
250 gram grote garnalen
sap van 1 limoen
1 el sesamolie
1 rode ui, gehakt
1 rode peper, zonder zaadjes en zaadlijsten, fijngehakt
1 teen knoflook
1 bloemkool
1 tl suiker
2 stuks steranijs, kort geroosterd en gemalen in de vijzel
2 tl fenegriekzaad, kort geroosterd en gemalen in de vijzel
4 dl kokosmelk
koriander om te garneren
peper en zout

Werkwijze:
Meng de garnalen met het limoensap en zet even apart. Verhit de olie in een wok en bak de ui, peper en knoflook tot ze licht kleuren. Doe de bloemkool erbij een bak 3 minuten mee.
Voeg de suiker en de steranijs en fenegriek toe. Doe er de kokosmelk bij en roer goed. Laat dit sudderen tot de saus wat indikt. Voeg de garnalen en het limoensap toe tot de garnalen roze kleuren. Proef en breng op smaak met zout en peper. Garneer met koriander en serveer met gestoomde rijst of noedels.

Geen opmerkingen: