maandag, juli 28, 2008

Bakken: mango-kokostaart














In de delicious van augustus stond deze mango-citroengras-kokostaart. De beschrijving was al veelbelovend, maar de smaak van deze taart overtrof mijn verwachtingen. Vooral de citroengrasroom is èrg lekker.


Nodig:

Voor de citroengrasroom:
- 300 ml slagroom
- 3 stengels citroengras
- 3 eidooiers
- 75 gram kristalsuiker
- 1,5 blaadje witte gelatine

Voor de bodem:
- 200 gram bloem
- 100 gram ijskoude boter in kleine blokjes
- 30 gram geraspte kokos
- 1 el poedersuiker

Overig:
- twee mango's, in plakjes
- een bakblik met een losse bodem

Werkwijze:
Doe room en citroengras in een steelpan en verwarm tot het bijna kookt. Zet dan het vuur uit en laat een uur staan zodat de smaak van het citroengras in de room trekt.

Meng de ingrediëmten voor de bodem kort in de keukenmachine, zodat een kruimelig deeg ontstaat. Voeg drie eetlepels ijskoud water toe en kneed (met je handen) tot een bal. Wikkel in plasticfolie en laat een half uur rusten in de koelkast. Rol vervolgens de deegbal uit tot een lap die mooi in je bakblik past. Zet nog 10 minuten in de koelkast en verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier op de deegbodem en leg daar een steunvulling op (bijvoorbeeld ongekookte bonen). Bak tien minuten in de oven. Verwijder dan het bakpapier en steunvulling en bak nog 5-10 minuten of tot het deeg goudbruin en knapperig is.

Klop eidooiers en suiker tot een dik en romig mengsel. Doe de afgekoelde room erbij en verwijder het citroengras. Week de gelatine 5 minuten in koud water.
Verwarm het roommengsel een paar minuten op matig vuur totdat het licht bindt. Haal het van het vuur en knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze er doorheen. Roer totdat de gelatine is opgelost. Laat helemaal afkoelen en giet over de bodem. Laat dit opstijven in de koelkast, dat duurt 2-3 uur.

Bekleed de roomlaag met de schijfjes mango, dakpansgewijs. Je kunt er nog een beetje poedersuiker overheen doen als je dat mooi vindt. Vond ik een beetje zonde van mijn dakpan kunstwerk.

Geen opmerkingen: