dinsdag, maart 28, 2006

Bakken: pasta met zalm en zeekraal

Pasta met zalm en zeekraal

Nodig:
250 gram pasta
1 ui
stuk zalmfilet van ong 250 gram
100 gram zeekraal
3 eetlepels grove mosterd (of minder naar smaak)
3 eetlepels crème fraiche
zout en peper

Werkwijze:
Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de zalmfilet in stukken. Snipper de ui.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan. Voeg de ui toe en bak tot de ui glazig ziet.
Voeg de in stukken gesneden zalmfilet toe.
Als de zalmfilet aan de buitenkant gekleurd is, voeg je de zeekraal toe. Schep het geheel enkele minuten om in de pan.
Voeg de mosterd en crème fraiche toe. Roer het goed door elkaar.
Giet de pasta af, bewaar een klein beetje kookvocht en doe de pasta met het kookvocht terug in de pan. Roer de inhoud van de koekenpan er doorheen en breng op smaak met zout en peper.

Voor twee personen.

vrijdag, maart 24, 2006

Boeken: Hemelval



Arjan Visser - Hemelval

Zijn eerste boek De laatste dagen maakte veel indruk op mij. Dus toen dit tweede boek verscheen heb ik niet lang gewacht. Het is knap hoe Visser hetzelfde beklemmende gevoel in twee verschillende boeken kan oproepen.

Wel is het allemaal erg treurig. Je realiseert je al aan het begin van het boek dat het allemaal niet goed af zal lopen. Lode Bast is een jongen uit een niet helemaal stabiel gezin. Zijn vader was hard en onaardig en pleegt zelfmoord. Dat komt voor Lode als een opluchting, hoewel hij gaandeweg het boek meer op zijn vader gaat lijken. Lode raakt in de ban van duiven als er op een dag een duif in zijn tuin valt. Alleen bij zijn duiven is hij echt op zijn gemak. Niet bij zijn moeder en, na haar dood, niet bij zijn vrouw Geesje.
Met Geesje heeft hij alleen een gelukkig begin. Na haar miskraam trekt Lode nog meer naar de duiven toe en zoekt Geesje vertier buitenshuis. En het komt niet goed, of toch wel? Geesje is aan het einde van het boek in ieder geval wat milder geworden, maar dat is wel doordat er heel wat veranderd is.

Een aanrader is dit zeker, maar je moet er wel voor in de stemming zijn.

maandag, maart 20, 2006

Bakken en boeken: Tessa Kiros


De smaak van mijn herinnering

Haar eerdere kookboek Twaalf staat al een tijdje in mijn kast, maar daar heb ik nog nooit iets uit gekozen. Het is een lekker bladerboek, maar ik kom er niet toe er iets uit te maken.

Maar het nieuwe De smaak van mijn herinnering nodigt veel meer uit tot koken. Kiros heeft in haar leven met veel verschillende culturen kennisgemaakt, alleen al omdat haar moeder Fins en haar vader Cypriotisch is. Het boek is daarom een mooie samensmelting van culturen en gerechten, en het één leent soms van het ander. Ik denk dat dit boek voorlopig hoog op mijn favorietenijstje staat.

Twee recepten heb ik tot dusver geprobeerd, kalfsvlees met salie, citroen en mascarpone (erg geslaagd) en het onderstaande:

Cypriotisch gebakken lamsvlees
(Ik ben dol op Griekenland en ook op Grieks eten)

Nodig:
1 rode ui
500 gram aardappelen in blokjes
500 gram lamsvlees, in stukken gesneden
2 eetlepels gehakte platte peterselie
1,5 theelepel komijnzaad
75 ml olijfolie
3 tomaten, in plakken
25 gram boter

Werkwijze:
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Ui, aardappelen en lamsvlees op een braadslee leggen. Voeg peterselie, olijfolie en komijnzaad toe en meng alles zorgvuldig. Leg de plakken tomaat bovenop en leg de stukjes boter er op. Schenk ongeveer 0,75 deciliter water langs de randen. Bedek de braadslee met aluminiumfolie en zet in de oven, gedurende twee uur. Controleer af en toe de toestand van het vlees in de oven en schep er wat vocht overheen.

Verwijder het folie en verhoog de oven naar 200 graden. Laat de braadslee er nog 45 minuten in staan. Draai halverwege het vlees om. Het vlees krijgt nu een krokant laagje, net als de aardappels.

Glaasje retsina erbij, ogen dicht, en je bent op vakantie.

Royale hoeveelheid voor twee personen, drie kan ook.

Boeken: De helaasheid der dingen


Gekocht in een heel prettige winkel in Groningen: Athena's boekhandel

Dimitri Verhulst - De helaasheid der dingen

Prachtig boek waarin de hoofdpersoon terugkijkt op zijn jeugd in het Vlaamse Reetveerdegem. Klinkt niet erg spannend, maar dat is het wel.

De hoofdpersoon is opgegroeid in een opmerkelijk "gezin": tussen zijn vader, drie ooms en zijn oma. Zijn moeder is uit beeld. De mannen zijn allemaal zwaar aan de drank en leven aan de rand van de samenleving. Hun drankzucht uit zich in een mooie scene waarin een van de ooms een Tour de France organiseert: per x aantal kilometers in een etappe (uitgezet op de kaart van Frankrijk), moet er een biertje gedronken worden. Punten voor de groene trui verdien je met adjes, voor het bergklassement met dranken met een hoger alchoholpercentage. Elke avond hangen ze stomdronken aan de bar, en oma wordt er niet warm of koud van als er weer een agent aan de deur is om te vertellen dat een van hen zich het ziekenhuis heeft ingedronken.

De hoofdpersoon (nu schrijver en toch nog goed terechtgekomen) wordt op een bepaald moment uit huis geplaatst en kijkt nu terug op zijn jeugd met al die drank, maar toch ook met geluk. Want als je er middenin zit, dan lijkt het allemaal niet zo rot. En zijn vader reed trots met zijn pasgeboren zoon in een postzak (hij was postbode) langs alle kroegen van Reetveerdegem om hem te laten zien. Hij kreeg alle aandacht die hij wilde, had een hechte band met zijn familie; wat kan er dan mis zijn?
De sfeertekening, maar ook de prachtige Vlaamse zinnen in dit boek zal ik niet gauw vergeten.

zondag, maart 12, 2006

Bakken: Oosters gemarineerd varkensvlees


Uit het rijtje favoriete kookboeken allertijden: Madhur Jaffrey - Curry bijbel (uitgeverij: Culinaire boekerij). Naast haar klassieker met vegetarische gerechten heeft Madhur Jaffrey ook deze curry bijbel geschreven. Met heel veel curry (en cruury-achtige) recepten van over de hele wereld, met verhalen waar ze de recepten vandaan heeft. Eén van mijn favoriete recepten uit dit favoriete boek is het onderstaande. Heel gemakkelijk te maken, ook voor een doordeweekse dag.

Voor twee personen

Nodig:
250 gram varkensfilet, in reepjes
1 el sojasaus
3 tl vissaus
1 tl maizena
1 stengel citroengras, fijngesneden
2 sjalotten, fijngesneden
1 rode peper, fijngesneden en de zaadjes verwijderd
1 tl suiker
1 el masala (kerriepoeder)
verse koriander (als garnering)

Werkwijze:
Los de maizena op in de sojasaus met vissaus, en schenk dit in een schaal. Doe het citroengras, de sjalotten, de rode peper, suiker en masala erbij. Dit wordt de marinade voor het vlees. Meng alles goed door elkaar en doe dan het vlees erbij. Meng vlees en marinade goed door elkaar. Ik doe dat meestal met mijn handen, dan kun je het er een beetje in masseren. Laat het vlees 1 a 2 uur marineren.
Nu is het meeste werk gedaan: als het vlees gemarineerd heeft, bak je het op hoog vuur in de wok gaar. Garneer met de koriander. Lekker met rijst of noedels.

donderdag, maart 09, 2006

Bakken: Roze peper chocoladetaart

Nodig:
250 gram blanke amandelen
2 el roze peperkorrels (te koop bij de toko; dan hoef je ze niet uit de vier-seizoenenmix te peuteren)
500 gram pure chocolade
250 gram boter op kamertemperatuur
250 gram basterdsuiker
6 eieren (gesplitst, als je lui bent kun je ze ook in hun geheel toevoegen, maar dan wordt je taart minder hoog)
100 ml slagroom
cacao om te bestuiven

Werkwijze:
Oven voorverwarmen op 150 graden.
rooster de amandelen in de oven tot ze kleuren.
Hak de amandelen en de roze peperkorrels fijn in de keukenmachine.
Smelt de chocolade.
Klop boter en suiker door elkaar, tot het een luchtig geheel is.
Meng de helft van de gesmolten chocolade door het boter-suiker mengsel.
Splits de eieren. Voeg de eigelen toe.
Meng de amandelen en peperkorrels er doorheen.
Klop in een aparte, vetvrije kom de eiwitten stijf.
Spatel voorzichtig de eiwitten door het mengsel.
Giet het geheel in een springvorm.
Zet ongeveer een uur in de oven.

Zet als de oven klaar is de ovendeur op een kier en laat nog een uur afkoelen.
Meng de slagroom door de andere helft van de gesmolten chocolade.
Schenk dit over de taart en modelleer het met behulp van een spatel o.i.d. (of je vingers...)
Zet de taart in de koelkast en laat de chocolade hard worden. Bestuif voor het serveren de taart met de cacao.

Bakken: Tomatenbrood met brie

Nodig:
Italiaanse kruiden (zakje van de supermarkt of naar keuze, ik neem meestal tijm, rozemarijn en salie)
groene olijven (in stukjes gesneden en ontpit)
1 pak witbrood mix
6-8 zongedroogde tomaten (in stukjes gesneden)
4 el. olijfolie
300 ml passata
200 gram brie
zeezout

Werkwijze:
Haal de kruiden van de takjes en snijd ze in stukken. Meng de kruiden in een kom met de zongedroogde tomaten, de olijven, de broodmix, 1 tl zout en de olie.
Voeg de passata toe, beetje bij beetje, en kneed het tot een samenhangend deeg.
Laat het deeg 15 min rusten.

Vet een vorm in. Ik gebruik meestal een siliconen vorm die op een springvorm lijkt. Hoe kleiner de vorm, hoe hoger het brood. Naar keuze.
Bestuif de handen met bloem en kneed het deeg nogmaals door. Druk het uit in de vorm en laat minimaal 2 uur rijzen op een warme plaats met een vochtige theedoek erover.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bestrijk het brood met wat olijfolie. Snijd de Brie in plakken en verdeel ze over het brood. Bestrooi het brood met zeezout.
Doe het brood ca 35 minuten in de oven.

Bron: via via, met eigen variaties

Bakken: Dadeltaart van Oma K.



Dadeltaart van Oma K.

Nodig:
200 gram boter (ben aan het experimenteren of minder ook kan)
100 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
1 rol biscuitjes (San Francisco o.i.d.)
1 doosje dadels
kokosraspsel
1 ei, losgeklopt

Werkwijze:
Ontpit de dadels en snijd ze in stukken
Breek de biscuits in stukken

Smelt de boter in een pan. Meng met de suiker en vanillesuiker. Laat de suiker een beetje smelten. Voeg de dadels toe en warm het geheel door.
Roer het ei er doorheen en laat weer doorwarmen.
Als laatste de biscuits er doorheen roeren.

Vet een boterkoek vorm in met boter en bestrooi met kokosrasp. Giet het mengsel uit de pan in de vorm en druk het in model. Bestrooi met kokosrasp.
Laat afkoelen en serveer...

Bron: collega Lies