vrijdag, maart 24, 2006

Boeken: Hemelval



Arjan Visser - Hemelval

Zijn eerste boek De laatste dagen maakte veel indruk op mij. Dus toen dit tweede boek verscheen heb ik niet lang gewacht. Het is knap hoe Visser hetzelfde beklemmende gevoel in twee verschillende boeken kan oproepen.

Wel is het allemaal erg treurig. Je realiseert je al aan het begin van het boek dat het allemaal niet goed af zal lopen. Lode Bast is een jongen uit een niet helemaal stabiel gezin. Zijn vader was hard en onaardig en pleegt zelfmoord. Dat komt voor Lode als een opluchting, hoewel hij gaandeweg het boek meer op zijn vader gaat lijken. Lode raakt in de ban van duiven als er op een dag een duif in zijn tuin valt. Alleen bij zijn duiven is hij echt op zijn gemak. Niet bij zijn moeder en, na haar dood, niet bij zijn vrouw Geesje.
Met Geesje heeft hij alleen een gelukkig begin. Na haar miskraam trekt Lode nog meer naar de duiven toe en zoekt Geesje vertier buitenshuis. En het komt niet goed, of toch wel? Geesje is aan het einde van het boek in ieder geval wat milder geworden, maar dat is wel doordat er heel wat veranderd is.

Een aanrader is dit zeker, maar je moet er wel voor in de stemming zijn.

Geen opmerkingen: