maandag, maart 20, 2006

Boeken: De helaasheid der dingen


Gekocht in een heel prettige winkel in Groningen: Athena's boekhandel

Dimitri Verhulst - De helaasheid der dingen

Prachtig boek waarin de hoofdpersoon terugkijkt op zijn jeugd in het Vlaamse Reetveerdegem. Klinkt niet erg spannend, maar dat is het wel.

De hoofdpersoon is opgegroeid in een opmerkelijk "gezin": tussen zijn vader, drie ooms en zijn oma. Zijn moeder is uit beeld. De mannen zijn allemaal zwaar aan de drank en leven aan de rand van de samenleving. Hun drankzucht uit zich in een mooie scene waarin een van de ooms een Tour de France organiseert: per x aantal kilometers in een etappe (uitgezet op de kaart van Frankrijk), moet er een biertje gedronken worden. Punten voor de groene trui verdien je met adjes, voor het bergklassement met dranken met een hoger alchoholpercentage. Elke avond hangen ze stomdronken aan de bar, en oma wordt er niet warm of koud van als er weer een agent aan de deur is om te vertellen dat een van hen zich het ziekenhuis heeft ingedronken.

De hoofdpersoon (nu schrijver en toch nog goed terechtgekomen) wordt op een bepaald moment uit huis geplaatst en kijkt nu terug op zijn jeugd met al die drank, maar toch ook met geluk. Want als je er middenin zit, dan lijkt het allemaal niet zo rot. En zijn vader reed trots met zijn pasgeboren zoon in een postzak (hij was postbode) langs alle kroegen van Reetveerdegem om hem te laten zien. Hij kreeg alle aandacht die hij wilde, had een hechte band met zijn familie; wat kan er dan mis zijn?
De sfeertekening, maar ook de prachtige Vlaamse zinnen in dit boek zal ik niet gauw vergeten.

Geen opmerkingen: