maandag, juli 10, 2006

Boeken: Kafka on the shore



Boeken: Haruki Murakami - Kafka on the shore

Altijd weer een cadeautje, de boeken van Murakami. Omdat ze niet allemaal even gemakkelijk zijn, neem ik ze graag mee op vakantie om ze daar in alle rust te lezen. Dit keer mocht Kafka on the shore mee, dat ik al een half jaar geleden gekocht heb bij de Ako op Utrecht Centraal.

Het was weer zeer de moeite waard. Murakami is een meesterlijk verhalenverteller. Mensen kunnen met katten praten, een onstoffelijk 'iets' neemt de gedaante aan van Johnnie Walker en Colonel Sanders (van Kentucky Fried Chicken), mensen praten met doden en het klinkt allemaal volstrekt waarschijnlijk.

Waar gaat het dan over? Dat is altijd een beetje lastig samen te vatten. Maar kort gezegd spelen er twee verhalen naast en door elkaar. Het één gaat over een jongetje dat van huis wegloopt op zoek naar zijn moeder en zus, die hij sinds zijn vierde niet heeft gezien. Het ander gaat over een man die in de oorlog zijn verstand min of meer is kwijtgeraakt, maar als tegenprestatie nu met katten kan praten. Hun verhalen beginnen door elkaar te lopen als de vader van de jongen wordt vermoord, misschien wel door de oude man. Meer ga ik er niet over zeggen, dat zou zonde zijn als je het zelf nog wilt gaan lezen.

Geen opmerkingen: