maandag, juli 17, 2006

Bakken: aardbeientaart met amandelcrème

Bakken: aardbeientaart met amandelcrème

Deze taart staat in de laatste Elle eten (nummer 3 2006)
als variatie op de Amandel-perentaart van pagina 79. En omdat de aardbeien in de aanbieding waren, was de keus niet moeilijk. Ik denk dat je in de peer-variant wat meer eenheid in je taart krijgt omdat de peren daar in de amandelcrème in de oven gaan. Aardbeien leg je er pas na het bakken los bovenop en die schuiven er dus ook gemakkelijk weer vanaf.
Verder is in mijn variant de amandelcrème een beetje compact, ik zou het eerder amandelspijs achtig noemen. Maar dat kan aan mijn bereiding liggen.

Nodig:
Bodem:
250 gram bloem
150 gram zachte boter in blokjes
1 el koude melk
1 ei
1/2 tl poedersuiker

Amandelcrème:
150 gr gesmolten boter
150 gr tot poeder gemalen amandelen
150 gr suiker
2 eieren
2 el rum
2 el bloem
1/2 citroen
500 gr aardbeien

en natuurlijk een taartvorm; zo een met een bodem die los in de rand zit (vlaaivorm). Niet veel groter dan 24 cm van diameter.

Werkwijze:

Bodem:
meng bloem, zachte boter, ei, suiker en zout door elkaar. Niet te lang kneden. Als het een samenhangend deeg is, meng je snel de melk erdoor. Maak er een bal van, omwikkel die met plasticfolie en leg die ongeveer een uur in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 graden. Rol de deegbal uit tot een dunne lap en leg die in de ingevette bakvorm. Prik gaatjes in de bodem. Leg een vel bakpapier in de vorm en leg daar steunvulling op. (Je kunt daar heel decadente knikkers voor kopen in de kookwinkel maar ongekookte bonen doen het ook heel goed). Bak 10 minuten met steunvulling en daarna nog 5 minuten zonder. (Anders blijft de bodem een beetje zompig en daar houd ik niet zo van).

Amandelcrème:
Meng de gesmolten boter, amandelpoeder en suiker door elkaar. Voorzichtig, want het moet niet te massief worden. Voeg eieren, rum en bloem toe. Giet het daarna over de taartbodem.

Bak de taart in 45 minuten goudbruin. Als de taart iets is afgekoeld, bedek je hem met 500 gram schoongemaakte en gehalveerde aardbeien.

Geen opmerkingen: