zondag, september 27, 2009

Bakken: risotto met paddestoelen



Risotto is een van mijn favorieten. Wel lastig, want je serveert hem al snel te nat of te droog. Eigenlijk wil je risotto die mooi over je bord uitvloeit en nog net een beetje bite heeft. Dat vereist een hoop timing, waar ik niet altijd het geduld voor kan opbrengen.
Deze variant, met paddestoelen, hoort in mijn rijtje met favorieten.

Nodig (2 personen):
400 gram gemengde paddestoelen
150 gram arboriorijst
1 ui, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngehakt
een scheut witte wijn
1,5 liter groentenbouillon, liefst zelf gemaakt (maar een blokje kan ook!)
een handvol parmezaan
2 el bieslook, geknipt

Werkwijze:
Breng de bouillon tegen de kook aan. Verwarm een scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak daarin de paddestoelen. Als die klaar zijn, schep je ze uit de pan en zet je ze apart. Doe een klein beetje olie erbij in de pan en bak de ui en knoflook tot de ui glazig is. Voeg dan de rijst toe en bak onder voortdurend roeren tot alle rijstkorrels met een glanzend laagje zijn bedekt. Blus af met een scheut witte wijn. Voeg hierna schep voor schep de bouillon toe, en roer tot de bouillon is opgenomen door de rijst. Proef regelmatig. Als de risotto bijna gaar is, voeg je de paddestoelen, parmezaan en bieslook toe. Goed roeren, vuur uit, deksel op de pan en 10 minuten laten staan. De rijst gaart nu nog wat na.
Breng hem indien nodig (bouillonblokjes zijn vaak al zout genoeg) op smaak met zout en peper.

Geen opmerkingen: