zaterdag, september 19, 2009

Bakken: thaise viscurry



Naast een gietijzeren wok, hebben we sinds een paar maanden ook een plaatstalen. Die wordt een stuk sneller heet, en is daarom vooral handig om groenten te wokken. De gietijzeren daarentegen leent zich weer beter voor curry's. Maar dat moesten we eerst even ondervinden, en dus kookten we een week lang alleen maar uit de nieuwe plaatstalen wok. Deze thaise viscurry werd heerlijk, maar je moet wel heel goed blijven opletten. De wok wordt zo heet, dat je als je niet uitkijkt geen currysaus overhoudt omdat alles verdampt is. Vandaar dus voortaan voor dit soort gerechten maar weer de gietijzeren.

Nodig (2 personen):
arachide olie
4 aardappels (niet te groot), geschild en in blokjes
1/2 ui, in dunne ringen
1,5 el thaise currypasta (groen), meer als je van spicy houdt
250 ml kokosmelk
75 ml water
1 el vissaus
1 el limoensap
1/2 el bruine basterdsuiker
2 bosuitjes, in ringen
300 gram witvisfilet (ik gebruikte kabeljauw)
2 el korianderblaadjes

Werkwijze:
Kook de aardappels in gezouten, kokend water in ca 5 minuten gaar. Verhit de wok en doe er ongeveer een eetlepel olie in. Bak ui en een flinke snuf zout tot de ui zacht is. (curry's die tegenvallen, zijn vaak net niet zout genoeg). Voeg de currypasta toe, roer goed, en voeg de kokosmelk toe. Laat een paar minuten koken. (Bij de plaatstalen wok is dat niet handig, want dan houd je niks over). Voeg water, vissaus, limoen, suiker, bosui en witvis toe en kook totdat de vis niet meer doorschijnend is. Doe de aardappel en koriander erbij en proef of er nog zout en peper bij moet. Serveer met rijst.

1 opmerking:

Unknown zei

Oke, ik kom weer eens eten!

Goed he, die plaatstalen wok! Maar als je iets langer wilt laten sudderen (zoals inderdaad vis voor een curry) dan is die gietijzeren handiger!

nien