donderdag, augustus 13, 2009

Boeken: Reif Larsen - De verzamelde werken van T.S. Spivet

Het doet een beetje denken aan Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon. Ook een jongetje dat heel analytisch naar de wereld om hem heen kijkt, en dat een beetje in de war raakt als er om hem heen te veel verandert.

T.S. Spivet is een jongetje van twaalf dat graag de wereld om hem heen in kaart brengt. Hij doet dat op het absurde af, bijvoorbeeld door in kaart te brengen hoe zijn zus maiskolven pelt. Hij tekent dan niet alleen precies haar bewegingen uit, ook laat hij de maiskolf schematisch zien en berekent hij welk percentage rot is en hoe dat zich verhoudt tot de vorige lading mais.

Hij is een begnadigd cartograaf, en een bevriende wetenschapper stuurt zijn kaarten naar het Smithsonian Institute in Washington DC. Daar weet men niet dat hij pas twaalf is, en krijgt hij een prestigieuze prijs toegekend. T.S wil naar die uitreiking toe, en gaat op pad.

Leuk aan het boek is de dromerige sfeer van dat kleine jongetje met zijn kaarten. Hij vertelt met warmte over zijn vreemde familie. Dat hij Tecumseh Sparrow heet en zijn moeder dr Clair noemt, zegt misschien wel genoeg. In de kantlijn van het boek staan zijn tekeningen en allerlei terzijdes, die minstens net zo interessant zijn als de lopende tekst.

Aan het einde haakte ik wel een beetje af; er gebeurt dan heel veel en dat wordt niet zo uitgewerkt. Waar het eerste gedeelte heel gedetailleerd is, stapelen vervolgens de gebeurtenissen zich op en je begrijpt niet zo goed waar dat allemaal vandaan komt. Maar desalniettemin vind ik het wel een aanrader. Omdat je er blij van wordt.

Geen opmerkingen: