zaterdag, augustus 01, 2009

Bakken: salade met bieten en sinaasappel

Zoals eerder gezegd: als er bietjes in ons groentenpakket zitten, laat ik die vak lang liggen. Niet omdat ik ze niet lekker vind, maar omdat ik het toch een beetje veel werk vind om ze te schillen en koken. Onzin, eigenlijk.
Voordeel is wel dat je ze lang kunt bewaren, dus het is niet zo heel erg als ze even blijven liggen. Deze variant van bietensalade is heel lekker vanwege het contrast tussen de zoete bietjes en de wat bittere sinaasappels.
De bieten kun je gekookt kopen, maar die zitten natuurlijk niet in een biologisch groentenpakket. Dan moet je ze schillen en in ongeveer een half uur -hangt erg van de maat af- gaar koken of stomen.
Het oranjebloesemwater kun je kopen bij Turkse en Marokkaanse winkels of bij de toko. Je kunt het ook weglaten, vervangen door water, hoewel het wel een grappige touch aan het gerecht geeft. Het ruikt naar verfrissingsdoekjes, maar in de salade is het wel lekker.

Nodig:
350 gram bietjes, geschild, gekookt en in plakjes gesneden.
1/2 sinaasappel, in partjes + wat rasp van de schil
1 el oranjebloesemwater
1/2 el suiker
1/2 tl kaneel
zout en peper

Werkwijze:
Doe de bieten en sinaasappelpartjes in een kom. Verwarm het oranjebloesemwater met de suiker in een pannetje en roer totdat de suiker is opgelost. Roer de kaneel erdoor. Giet dit mengsel over de salade, breng op smaak met zout en peper en roer goed. Laat de smaken ca 1 uur intrekken en serveer.

2 opmerkingen:

Winny zei

Heel herkenbaar jouw bietjesprobleem uit het groentepakket. Ik heb het zelfde probleem.
Als je plastic handschoenen aantrekt kan je bietjes ook rauw eten door ze bv te raspen. Ook heel erg lekker

Marieke zei

Bedankt voor de tip! Ik ga het proberen als ze weer in het pakket zitten.