woensdag, november 29, 2006

Bakken: pasta met posteleinpesto


Na een enthousiast stuk in Elle eten kocht ik het kookboek Lekker Hollands van Yolanda van der Jagt. Yolanda is een fanatiek pleitbezorger van Hollandse groenten en Hollandse kost. Ze wordt stevig gesponsord door Odin (net zoiets als Kievit, alleen bij Odin krijg je nogal wat pompoen en moet je het ook nog zelf gaan halen). Er staan allerlei leuke recepten met vergeten groenten in.

Aanvankelijk was ik toch een beetje teleurgesteld over het boek. Ik maakte de Aardappelgratin met mais en pompoen en die was na de voorgeschreven oventijd echt nog rauw. En ook de bloemkool met spek en room wilde maar niet gaar worden. En in de geitenkaastaart met witlof zat zo verschrikkelijk veel ui dat ik me afvroeg waarom het deze naam had.

Maar vandaag sloeg het om: de pasta met posteleinpesto was heel erg lekker. Ik wilde het al een tijdje maken maar de groenteboer had steeds geen winterpostelein. Maar gelukkig kun je op de Kievit bouwen, en deze week zat er winterpostelein in mijn pakket.

Nodig:
250 gram winterpostelein
50 gram walnoten
150 gram oude kaas of parmezaan
2 teentjes knoflook
1 dl olijfolie extra vergine
200 gram spaghetti

Werkwijze:
Snijd eventuele worteltjes van de postelein en was de groente goed. Laat goed uitlekken of droog in de slacentrifuge. Rooster de walnote goudbruin in een koekenpan. Rasp ongeveer twee eetlepels van het stuk kaas af. Pureer in de keukenmachine de postelein (bewaar wat voor de garnering) met de walnoten, geraspte kaas, knoflook en olijfolie tot pesto.

Kook de spaghetti, giet af en meng de pesto er doorheen. Garneer met nog wat parmezaan en de resterende postelein.

vrijdag, november 24, 2006

Bakken: kip met ingelegde citroenen en couscous


Nog een goede suggestie uit de Noord Afrikaanse keuken is deze kip met ingelegde citroenen. Het recept is een combinatie van een recept van Jamie Oliver, een van Diana Henry en eigen smaak.

Nodig
(voor de kip)
2 kippenpoten (als je geen zin hebt de kip op je bord te slopen, dan kun je de poten ook van tevoren schoonmaken)
125 ml kippenbouillon
0,5 theelepel saffraan
olijfolie
1 grote ui
0,25 theelepel kurkuma
grote groene olijven zonder pit, naar smaak

(voor de kipmarinade)
0,5 ingemaakte citroen
3 geperste knoflooktenen
0,5 tl djahé (gemberpoeder)
0,25 tl komijnpoeder
0,25 tl paprikapoeder
0,25 tl cayennepeper (laat dit weg als je niet van spicy houdt)
olijfolie
zout en peper

Werkwijze
Snijd de citroen in kleine stukjes en meng met de andere ingredienten voor de marinade. Wrijf de kippenbouten goed in met de marinade en laat een paar uur staan. Dek ze af en keer ze regelmatig.
Verhit de bouillon en los de saffraan er in op. Verhit tegelijkertijd olie in de pan en bak de kip aan. Schep de kip er daarna weer uit. Doe daarna de uien in de pan en bak ze fruitig. Voeg de kurkuma toe en voeg daarna de bouillon met saffraan toe. Leg de kip terug in de pan. Zet de kip vervolgens ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Kijk af en toe in de oven of de kip niet uitdroogt en bedruip de kip indien nodig met het vocht. Voeg een kwartier voor het einde de olijven toe.

Wel de couscous in warm water of bouillon. Breng op smaak met een beetje crème fraiche, fijngesneden koriander en munt.

Serveer de kip met de couscous. Overgiet de kip met de saus die in de pan is ontstaan. Serveer er wat zure room bij.

woensdag, november 22, 2006

Bakken: noedels met oestersaus


Sinds we in Vietnam zijn geweest, eten we minstens één keer per week noedels. Dit recept is slechts één van de vele variaties.

Nodig:
1 stengel citroengras
1 teen knoflook
1 rode peper
2 el sesamolie
1 el sojasaus
groenten naar keuze: bijvoorbeeld sperziebonen, paksoi, oosterse bladgroenten, spinazie
2 ons bieflapjes
200 gram noedels
oestersaus
pinda's

Werkwijze:
Snijd citroengras en knoflook fijn en stamp in een vijzel tot een soort papje. Meng met een fijngesneden rode peper, de sesamolie en de sojasaus. Meng hier het vlees (in reepjes gesneden) doorheen en laat even marineren. Maak de noedels volgens de aanwijzigen op de verpakking. Roerbak de groenten in een wok. Meng de noedels er doorheen en warm het door. Bak het vlees in een aparte pan kort gaar, ik heb een voorkeur voor vlees dat nog goed rosé is.
Breng op smaak met oestersaus en eventueel een beetje sojasaus. Garneer met wat pinda's.

zondag, november 19, 2006

Chocolate chip koekjes met cranberry


Uit Elle eten nummer 4, en die heeft het weer uit het nieuwe kookboek van Tessa Kiros, Alle smaken van de regenboog. Ik vond deze koekjes erg geslaagd. Het zoete van de chocolade en het deeg en dan het verfrissende van de cranberries was een goede combinatie.

Nodig:
75 gram zachte boter
50 gram bruine basterdsuiker
50 gram kristalsuiker
1 ei
een paar druppels vanille extract (Tessa Kiros doet in haast alle zoete gerechten vanille extract. Ik vind dat persoonlijk niet zo nodig en je kunt het zonder al te veel risico weglaten)
160 gram bloem
1/2 theelepel bakpoeder
zout
110 gram grof gehakte pure chocola
50 gram gedroogde cranberries (bij de groenteboer)

Werkwijze:
Verwarm de oven op 190 graden. Meng boter en suiker door elkaar en klop het mengsel glad. Meng ei en eventueel vanille extract erdoor. Zeef bloem en bakpoeder boven de kom en roer het geheel door tot er een zanderig beslag ontstaat. Roer dan de chocola en de cranberries erdoor. Vorm balletjes van steeds ongeveer een theelepel deeg (maak je handen en de theelepel een beetje nat, dan plakt het niet zo) en leg ze op een met bakpapier beklede plaat. Bak ze ongeveer een kwartier. Laat afkoelen (als ze uit de oven komen zijn ze nog zacht) en opstijven.

Deze hoeveelheid is goed voor ongeveer 30 koekjes; bij mij paste het op één bakplaat maar je kunt ze natuurlijk ook in twee keer bakken.

woensdag, november 08, 2006

Bakken: citroencake


De credits voor deze citroencake mogen geheel en al naar Michiel; ik heb de cake alleen maar opgegeten. Dit recept is het bewijs voor de stelling dat je ook met heel eenvoudige recepten erg lekker dingen kunt maken. (Michiel knorde al dat hij liever iets moeilijkers wilde maken de volgende keer - en zo geschiedde, maar dat volgt later)

Nodig:
220 gram gesmolten boter
330 gram witte basterdsuiker
2 eieren
250 ml zure room
60 ml citroensap
2 el geraspte citroenschil
270 gram bloem
4 tl bakpoeder
Beetje zout

Verwarm de oven op 180 graden. Klop in een kom boter, suiker, eieren, zure room, citroensap en citroenrasp door elkaar. Zeef er de bloem, het bakpoeder en een snufje zout doorheen. Blijf kloppen tot het een glad geheel is geworden. Bekleed een ondiep bakblik met bakpapier en giet hier het mengsel in. Bak ongeveer 35-40 minuten in de oven.

maandag, november 06, 2006

John Boyne - De jongen in de gestreepte pyama



Dit boek stond al een tijdje op mijn lijstje, en gelukkig kon ik het lenen van collega Annelies. Het is maar een dun boek en in een eenvoudige stijl geschreven dus je hebt het vrij snel uit.

Ik was na afloop toch een beetje teleurgesteld. Het idee achter het boek is goed, en spreekt mij extra aan omdat ik altijd graag boeken uit een ander perspectief lees. Het gaat over een Duitse jongen wiens vader een hoge Nazi is, die kampcommandant wordt in Auschwitz. De jongen is klein, en heeft niet zo goed door wat er allemaal gebeurt en dat levert mooie, aangrijpende momenten op. Hij wordt –natuurlijk- een vriendje van een Joodse jongen aan de andere kant van het hek en in hun gesprekken blijkt veel onwetendheid. Hij vraagt zich bijvoorbeeld af waarom de mensen aan de andere kant van het hek allemaal die gestreepte pyama’s dragen, en of ze niet wat anders aan kunnen trekken?

De stijl van het boek doet crossover literatuur vermoeden, maar misschien is het thema te heftig voor dat genre. Hoewel, Less than zero is ook uitgebracht in een crossover reeks. Tijdens het lezen bekroop mij toch steeds het gevoel dat ik een jeugdboek las. Dat is natuurlijk geen diskwalificatie van het boek, maar ik vraag me wel af of het zo bedoeld is.

Ik wist al dat er een verrassende wending zou komen aan het einde van het boek, en gezien de thematiek was mij al snel duidelijk wat dat zou zijn. Het wordt naar het einde toe allemaal wel erg onwaarschijnlijk. Ik vraag me af of een kind in die tijd écht zo naïef kan zijn. Er waren toch ook jeugdbewegingen? En zou die vader zijn ideeën nou nooit thuis overbrengen? Ik zal het nooit weten waarschijnlijk, want wie kan me dat vertellen?