maandag, oktober 16, 2006

Boeken: Hondekop

Morten Ramsland toont zich in dit boek een echte verhalenverteller. Hondenkop is een Noors-Deense familiesaga waarin de gekste dingen gebeuren. Van een oma die denkt dat ze overleeft op blikjes lucht uit haar geboorteplaats tot iemand die een latrine laat ontploffen, en van een initiatierite in de bossen tot mensen met bijnamen als Appelkop en Flapoor.

Af en toe is het lastig om de personages uit elkaar te houden. Want is Appelkop nou de neef of de oom van de hoofdpersoon? En is Flapoor dan zijn vader? En is Appelkop dezelfde als Knut? Of zijn er twee Knuts?
Die verwarring doet echter niets af aan het boek, het leest als een trein en je wordt meegezogen in de reeks gebeurtenissen.

Het verhaal is opgehangen aan een kleinzoon die terugkomt naar zijn stervende oma. Zij is begonnen alle familieverhalen opnieuw te vertellen, en de kleinzoon vertelt die door aan zijn zus, vermengd met zijn eigen herinneringen. Hij heeft geen denderende band met zijn zus en hun kijk op het verleden is nog wel eens verschillend.

Ik vond het boek de moeite waard. Je moet wel je aandacht erbij houden, maar de personages blijven nog lang in je hoofd zitten.

1 opmerking:

Anoniem zei

Bij sommige boeken is het zeker de moeite waard om een familiestamboom voorin af te drukken. Persoonlijk had ik geen moeite om de personages uit elkaar te houden, maar ik zie dat dit een boek was dat het had kunnen gebruiken. (Zie ook weer www.derecensie.web-log.nl)