dinsdag, april 28, 2009

Bakken: Braziliaanse visstoofpot




Uit de delicious van april haalde ik deze visstoofpot. Ik ben nog nooit in Brazilie geweest, dus ik heb geen idee of het realistisch is. Maar lekker is het in ieder geval wel. En het is heel snel klaar.

Nodig (2 personen):
1 el olijfolie
1/2 rode ui, fijngesneden
1/2 groene paprika, in repen
1 teen knoflook, fijngesneden
1 rode peper, zaadjes verwijderd
1/2 blik tomatenblokjes
1 el tomatenpuree
1 tl kristalsuiker
100 ml kokosmelk
150 ml bouillon
2 bosuien, in reepjes
300 gram rauwe garnalen
300 gram witvisfilet
1 el limoensap
koriander ter garnering

Werkwijze
Verhit de olie in een pan. Doe de ui, paprika, knoflook en chilipeper in een pan en bak een paar minuten. Doe de tomaten, tomatenpuree, suiker, kokosmelk, bouillon en bosui erbij en roer goed door. Voeg dan de garnalen en de vis toe. Houd die goed in de gaten, en als de garnalen roze en de vis niet meer doorschijnend is. Doe het limoensap erbij en breng op smaak met zout en peper. Garneer met de koriander en serveer met rijst of brood.

dinsdag, april 14, 2009

Bakken: chocolade-hazelnoottaart


Soms zijn eenvoudige taarten verrassend lekker. Zoals deze dus! Niet goed voor de lijn, maar ach, dat hoeft ook niet altijd.

Nodig:

Voor het deeg
125 gr boter
70 gr kristalsuiker
50 gr amandelmeel (of bloem als je geen amandelmeel hebt)
250 gr bloem
1 ei

Voor de vulling
75 gram hazelnoten
150 gram pure chocola (>70% cacao)
250 ml slagroom
70 g boter
2 el whiskey (optioneel; maar wel heel lekker)

Werkwijze
Meng de boter en suiker voor het deeg. Als ze goed gemengd zijn, voeg je het amandelmeel toe. Zeef dan de bloem er doorheen. Voeg het ei toe en meng het tot een glad deeg. Als het te droog is, kun je een klein beetje koud water toevoegen. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg minimaal 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een taartvorm met losse bodem in en rol het deeg uit tot een lap die in de vorm past. Als je bij het uitrollen het deeg op een stuk bakpapier legt, krijg je het na het uitrollen gemakkelijk los en plakt dus niet het hele ding aan je aanrecht. Verdeel de hazelnoten gelijkmatig over de bodem en bak de bodem 30 minuten in de oven.
Smelt au bain marie de chocolade, en roer er de boter, slagroom en whiskey doorheen. Giet deze vulling in de taartbodem en laat hem opstijven in de koelkast.

donderdag, april 02, 2009

Bakken: marokkaanse salades deel 2













Eerder al maakte ik Marokkaanse salades. Die waren erg lekker, maar laatst heb ik er twee van verbeterd aan de hand van een recept in mijn nieuwe Marokkaanse kookboek. Vooral de wortelsalade was erg geslaagd en smaakte heel lekker op wat brood. 

Dus reden genoeg om er weer even aandacht aan te besteden. 

Wortelsalade
Nodig: 
450 gram wortels, in reepjes
2 el olijfolie
sap van 1 citroen
2 tenen knoflook, geperst
2 tl suiker
1 tl gemalen komijnzaad
1 tl kaneel
1 tl paprikapoeder
verse munt en koriander
peper en zout 

Werkwijze:
Stoom de wortels in ca 15 min gaar. Meng ze met olijfolie, citroensap, knoflook en suiker. Breng ze op smaak met peper en zout en roer alle kruiden er doorheen. 

Bloemkoolsalade
Nodig:
1 bloemkool, in roosjes
2 kleine courgettes
3 el olijfolie
sap van 1 citroen
2 tenen knoflook, geperst
1 tl paprikapoeder
platte peterselie
zout en peper 

Werkwijze:
Stoom de bloemkoolroosjes in ca 8 minuten. Snijd de courgette in plakjes en bak die in olijfolie mooi bruin. Doe de bloemkool in een schaal en stamp hem. Voeg olijfolie, citroensap en knoflook toe en roer door elkaar. Doe er dan  de courgettes, peterselie en paprikapoeder bij en breng op smaak met zout en peper.