dinsdag, april 14, 2009

Bakken: chocolade-hazelnoottaart


Soms zijn eenvoudige taarten verrassend lekker. Zoals deze dus! Niet goed voor de lijn, maar ach, dat hoeft ook niet altijd.

Nodig:

Voor het deeg
125 gr boter
70 gr kristalsuiker
50 gr amandelmeel (of bloem als je geen amandelmeel hebt)
250 gr bloem
1 ei

Voor de vulling
75 gram hazelnoten
150 gram pure chocola (>70% cacao)
250 ml slagroom
70 g boter
2 el whiskey (optioneel; maar wel heel lekker)

Werkwijze
Meng de boter en suiker voor het deeg. Als ze goed gemengd zijn, voeg je het amandelmeel toe. Zeef dan de bloem er doorheen. Voeg het ei toe en meng het tot een glad deeg. Als het te droog is, kun je een klein beetje koud water toevoegen. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg minimaal 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een taartvorm met losse bodem in en rol het deeg uit tot een lap die in de vorm past. Als je bij het uitrollen het deeg op een stuk bakpapier legt, krijg je het na het uitrollen gemakkelijk los en plakt dus niet het hele ding aan je aanrecht. Verdeel de hazelnoten gelijkmatig over de bodem en bak de bodem 30 minuten in de oven.
Smelt au bain marie de chocolade, en roer er de boter, slagroom en whiskey doorheen. Giet deze vulling in de taartbodem en laat hem opstijven in de koelkast.

1 opmerking:

Chida zei

lijkt me lekker! bedankt voor alle recepten :)