vrijdag, oktober 10, 2008

Bakken: Marokkaanse smeersels














Voor een feestje was mij gevraagd de borrelhapjes mee te nemen. Ik had nog wat restjes groente in de groentela die eigenlijk op moesten, en besloot het handig aan te pakken. En zo werden het Marokkaanse smeerseltjes met Turks brood. De recepten komen uit de delicious van oktober.

Wortelsalade
Nodig:

1 bos wortelen, geschrapt en in stukken gesneden
platte peterselie, ongeveer 5 stengels, fijngehakt
1 teen knoflook, geperst
4 tl paprikapoeder
2 tl gemalen komijn
witte wijnazijn en olijfolie

Werkwijze:
Kook de wortelen 10 minuten in water met een beetje zout. Giet ze af en doe de peterselie, knofllok, paprikapoeder en komijn erbij. Prak de wortels met een vork (of een stamppotstamper). Voeg wat azijn en olijfolie toe om er een soort pasta van te maken. Breng op smaak met zout en peper.

Bloemkoolsalade
Nodig:

1 kleine bloemkool, in roosjes
2 tomaten, geraspt
1 kleine zoete witte ui, geraspt
koriander, fijngehakt
4 tenen knoflook
2 el komijn
4 el paprikapoeder
witte wijnazijn en olijfolie

Werkwijze
Kook de bloemkool 10 minuten in water met een beetje zout. Giet af en prak fijn met de tomaten en ui. Wrijf in een vijzel de koriander, knoflook, komijn en paprikapoeder fijn en maak er met wat azijn en olijfolie een pasta van. Roer door de geprakte bloemkool. Breng op smaak met zout en peper en eventueel nog wat azijn en olijfolie.

Bietensalade
Nodig:

3 gekookte rode bieten, gepeld en in blokjes
2 el kristalsuiker
platte peterselie, fijngesneden (ca 4 stengels)
½ zoete witte uit, gesnipperd
witte wijnazijn, olijfolie

Werkwijze
Bestrooi de bietjes met de suiker en meng de peterselie en ui erdoor. Breng op smaak met zout, peper, azijn en olijfolie.

Geen opmerkingen: