zaterdag, mei 23, 2009

Bakken: Creme Brulee raadsel

We hebben een nieuwe uitdaging: geslaagde zelfgemaakte crème brulée. Het is ons een paar jaar geleden gelukt, maar recent hebben we een beetje pech. Ja, de crème hiernaast ziet er prachtig uit, maar onder het mooie gebrande laagje bleek de crème geschift. 

De eerste keer, bij de kookclub, was de crème net soep. Ook een mooi gebrand laagje, maar met soep eronder. 

Het recept daarvan (uit à propos bistro- mijn favoriet nog wel) leerde ons om 4 eidooiers met 75 gram suiker licht en schuimig te kloppen, een vanillestokje met 1/2 liter slagroom te verwarmen en die twee met beleid door elkaar te kloppen. Dat moest vervolgens in ramequins (die mooie rode bakjes) en au bain marie 120 graden in de oven.  Resultaat: soep. 

Wat kon de oorzaak zijn? Ofwel je moet het ei-room mengsel eerst op laag vuur laten binden, zoals bij pasteis. Ofwel het water voor de au bain marie moest heet zijn.

Dus deden wij een tweede poging.  Poging twee bestond uit heet water in het bain de Marie. Hielp niks, nog steeds soep.  

Dus gooiden wij de hele handel terug in de pan, en verwarmden het in de hoop dat het zou binden. En dat gebeurde. 

Het tweede geraadpleegde kookboek vertelde ons dat de oven op 200 graden moest staan. Dus dat deden we ook. Toen het geheel uit de oven kwam, zag het er prima uit. Dus rietsuiker erover en branden maar. Maar ja, bij het eten bleek de hele toestand geschift. Wat doen we verkeerd? 

Volgend weekend weer een poging.

1 opmerking:

Kelly zei

Stel je vraag aan Onno Kleyn (www.onnokleyn.nl) die weet vast en zeker het antwoord... Groetjes Kelly