maandag, oktober 27, 2008

Bakken: Farro salade














Na de masterclass Koken in Lucca kreeg ik een zakje met een graansoort mee naar huis. Wat het precies is, weet ik nog steeds niet. Ik at in Milaan iets dat Farro heette, en ongeveer hetzelfde smaakte. En in de delicious stond een recept met parelgort. Dat zag er op de foto bij het artikel ongeveer hetzelfde uit als dat in mijn zakje. Dus dat maar geprobeerd. En ja, het was erg lekker.

Nodig:
250 gram farro (parelgort)
400 gram broccoli
4 bosuitjes
150 gr verse spinazie
6 el munt, fijngesneden
40 gram cashewnoten

dressing
1 tl sesamolie
1 ½ el sojasaus
1 ½ el mirin
1 tl geraspte verse gember

Werkwijze:
Kook de farro volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Kook de broccoli beetgaar in ruim kokend water met zout.
Meng de dressing.
Meng alles door elkaar en serveer.

vrijdag, oktober 17, 2008

Bakken: rode mul met chermoula














Voor de fijne herinnering aan de zomer, een recept uit Elle eten nummer 4. Heel gemakkelijk om te maken, en ook nog snel klaar. Je kunt paprika's zelf roosteren op een gaspit: als ze zwartgeblakerd zijn, doe je ze in een schaal met een stukje huishoudfolie er overheen. Het velletje stoomt er zo al bijna af. Maar je kunt ook gewoon bij de Appie een pot met geroosterde paprika kopen, die zijn ook heel lekker.


Nodig (2 personen):
Twee rode mullen (of vier als het kleine zijn)

Chermoula
1 klein plukje saffraan
2 tomaten, zaadjes verwijderd en in blokjes
2 geroosterde parika’s, in blokjes
bosje koriander, fijngehakt
bosje munt, gehakt
bosje platte peterselie, gehakt
sap van 1/2 citroen
1 tl komijnzaadjes
peper en zout
olijfolie

Werkwijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Week het saffraan even in een paar eetlepels warm water. Meng de ingrediƫnten voor de chermoula. Roer de saffraandraadjes erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Leg de vis in een braadslee, doe de helft van de chermoula erover en zet 12 minuten in de oven of tot de vis gaar is. Schep de andere helft van de chermoula eroverheen en serveer met brood en salade.

vrijdag, oktober 10, 2008

Bakken: Marokkaanse smeersels














Voor een feestje was mij gevraagd de borrelhapjes mee te nemen. Ik had nog wat restjes groente in de groentela die eigenlijk op moesten, en besloot het handig aan te pakken. En zo werden het Marokkaanse smeerseltjes met Turks brood. De recepten komen uit de delicious van oktober.

Wortelsalade
Nodig:

1 bos wortelen, geschrapt en in stukken gesneden
platte peterselie, ongeveer 5 stengels, fijngehakt
1 teen knoflook, geperst
4 tl paprikapoeder
2 tl gemalen komijn
witte wijnazijn en olijfolie

Werkwijze:
Kook de wortelen 10 minuten in water met een beetje zout. Giet ze af en doe de peterselie, knofllok, paprikapoeder en komijn erbij. Prak de wortels met een vork (of een stamppotstamper). Voeg wat azijn en olijfolie toe om er een soort pasta van te maken. Breng op smaak met zout en peper.

Bloemkoolsalade
Nodig:

1 kleine bloemkool, in roosjes
2 tomaten, geraspt
1 kleine zoete witte ui, geraspt
koriander, fijngehakt
4 tenen knoflook
2 el komijn
4 el paprikapoeder
witte wijnazijn en olijfolie

Werkwijze
Kook de bloemkool 10 minuten in water met een beetje zout. Giet af en prak fijn met de tomaten en ui. Wrijf in een vijzel de koriander, knoflook, komijn en paprikapoeder fijn en maak er met wat azijn en olijfolie een pasta van. Roer door de geprakte bloemkool. Breng op smaak met zout en peper en eventueel nog wat azijn en olijfolie.

Bietensalade
Nodig:

3 gekookte rode bieten, gepeld en in blokjes
2 el kristalsuiker
platte peterselie, fijngesneden (ca 4 stengels)
½ zoete witte uit, gesnipperd
witte wijnazijn, olijfolie

Werkwijze
Bestrooi de bietjes met de suiker en meng de peterselie en ui erdoor. Breng op smaak met zout, peper, azijn en olijfolie.

zondag, oktober 05, 2008

Bakken: Hutspot Indiase stijl













Tja, als je in Leiden werkt en op 3 oktober van je vrije dag geniet, ben je eigenlijk aan je stand verplicht om hutspot te eten. Maar hoewel ik geen kieskeurige eter ben, vind ik hutspot echt niet lekker. Dus dan maar niet aan mijn stand verplicht. Maar deze spicy indiase variant van Madhur Jaffrey (Vegetarische gerechten) kon ik wel waarderen.

Nodig (2 personen):
½ el arachideolie
1 ui, fijngehakt
stukje verse gember, ca 1,5 cm, fijngehakt
1 tomaat, geraspt
1,5 tl zout
½ tl cayennepeper (of meer of minder als je van spicy houdt – of juist niet)
½ tl garam masala
¼ tl kurkuma
250 gram wortels, geschrapt en in stukjes van 1 cm
250 gram aardappels, geschild en in blokjes van ca 1 cm
100 gram doperwten

Werkwijze:
Fruit de ui in de olie. Voeg de gember toe en bak 1 minuut. Voeg tomaten, zout, cayennepeper, garam masala en kurkuma toe en roer goed. Bak totdat het tomatenmengsel wat is ingekookt. Voeg wortels en aardappels toe, laat 1 minuut koken. Voeg 0,75 dl water toe, roer en breng aan de kook. Draai het vuur laag, zet het deksel op de pan en laat 15-20 minuten koken of totdat de aardappels gaar zijn. Voeg de doperwten toe en laat nog 4 minuten koken.