maandag, september 04, 2006

Bakken: Hartige taart met witlof en rode ui en geitenkaas


Dit recept komt uit het laatste nummer (augustus) van Elle eten. Ik vond dat er op het recept wel het een en ander aan te merken was, dus geef hieronder mijn eigen variant. In het origineel was de verhouding ui - witlof een beetje vreemd.

Nodig:
4 plakjes bladerdeeg
2 el roomboter
5 rode uien, in halve ringen
2 el verse tijmblaadjes
500 gram witlof
1oo gram geitenkaas
1 losgeklopt ei
peper en zout

Werkwijze:
Oven voorverwarmen op 21o graden. Laat het bladerdeeg ontdooien en leg ze op bakpapier in een vierkant. Strijk de randjes goed aan elkaar.

Doe een eetlepel boter in een koekenpan en stoof daarin de uien in 20 minuten gaar. Voeg tijm, zout en peper toe. Snijd de harde onderkanten van de witlof af en snijd de witlof in de lengte in repen. Doe nog een eetlepel boter in de pan en bak daarin de witlof tot die mooi bruin wordt. Breng op smaak met wat zout en peper. Laat de witlof iets afkoelen.
Leg de uien op het bladerdeeg, maar laat de rand vrij. Leg de witlof er bovenop. Verkruimel daar bovenop de geitenkaas. Vouw de randjes van het bladerdeeg een klein beetje naar binnen en bestrijk ze met het ei. Doe de taart 20-25 minuten in de oven.

Geen opmerkingen: