vrijdag, december 17, 2010

Bakken: smeerseltjes voor collega's


Ansjovismayonaise
Roer één eidooier los met een eetlepel dyonmosterd en een scheutje wittewijnazijn. Voeg voorzichtig, scheutje voor scheutje, olie toe (bv maisolie of zonnebloemolie, liever geen olijfolie want dat smaakt een beetje bitter). Niet te veel olie tegelijk want dan gaat het schiften en dan kun je opnieuw beginnen.
Als het een consistentie heeft waar je tevreden over bent, doe je er twee fijngesneden en schoongespoelde ansjovisfilets door, een handje fijngesneden peterselie, een fijngesneden teen knoflook en peper en zout. Mayonaise maak je dikker door zuur toe te voegen en dunner door nog meer olie toe te voegen.
Ansjovis wordt het lekkerst door het een kwartiertje in melk te laten weken.

Pesto
Rooster 100 gram pijnboompitten, rasp 50 gram parmezaanse kaas, was de blaadjes van één basilicumplantje, snijd een knoflookteen fijn en wrijf dit fijn in een vijzel. Voeg olijfolie toe tot het een consistentie heeft die je prettig vindt. Voeg naar smaak peper en zout toe.

EiersaladeMaak drie hardgekookte eieren en snijd ze fijn. Roer de eieren los met een paar eetlepels mayonaise en een eetlepel dragon. Om het nog iets frisser te maken kun je er nog wat sourcream doorheen roeren. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Tonijnsalade
Prak één blikje tonijn op water of olie. Voeg een halve in stukjes gesneden appel toe, een fijngesneden sjalot, italiaanse kruiden en twee lepels crème fraiche. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Geen opmerkingen: