zaterdag, april 19, 2008

Bakken: ansjovis-olijven koekjes



Vroeger op zondag bij mijn opa en oma kregen we vaak kaaskoekjes die al een tijdje in de kast stonden. Ze roken een beetje muf, en waren meestal ook niet bijster kanpperig meer. Het heeft mij een aversie tegen die koekjes opgeleverd. Maar het is wel leuk om ze te maken. Dit is een variant uit het geweldige boek Koekje. Het is wel een beetje bewerkelijk, want je bent zelf bladerdeeg aan het rollen. Natuurlijk kun je het ook met gewoon bladerdeeg doen, maar dat is wel minder leuk.

Nodig:
4 gram groentebouillonpoeder
75 gram vocht van de olijven
2 gram wasabi
3 gram zout
150 gram zachte boter
175 gram patentbloem (Gezeefd)
120 gram groene ansjovisolijven, fijngehakt
15 gram ansjovis, fijngesneden

Werkwijze
Roer het bouillonpoeder door het olijvenvocht. Meng wasabi, zout, olijvenvocht en 25 gram boter. Kneed er 125 gram patentbloem door en meng tot een bal. Rol de bal op een met bloem bestoven werkblad uit tot een kruis.

Meng de rest van de boter met 40 gram van de olijven, de ansjovis en de rest van het bloem tot een mooi mengsel. Verdeel het over het midden van de deeglap in een vierkant van ca 8x8 cm. Vouw de deegflappen er overheen zodat je een pakketje hebt. Rol dit uit tot een rechthoekige lap van ongeveer anderhalve cm dik. Vouw deze op in drie lagen, zodat je een flap van ca 4,5 cm dik overhoudt. Leg die een half uur in de koelkast.
Haal dan het deeg uit de koelkast, en herhaal het voorgaande proces: eerst uitrollen tot 1,5 cm, dan in drie lagen vouwen. Weer in plasticfolie doen, weer in de koelkast.
Rol uit tot een lap van ca 40x70 cm. Bestrijk met het restantje olijven.
Rol nu het deeg op vanaf beide zijkanten. Je krijgt twee rollen die elkaar in het midden raken. Plak ze aan elkaar door de naad een beetje nat te maken met water.
Verpak in platsicfolie en doe een uur in de koelkast.

Snijd de rol in plakes van 4 mm dik en leg ze op een bakplaat. De koekjes lopen uit tijdens het bakken, dus laat genoeg ruimte tussen de koekjes.
Bak ze 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat de ovendeur op een kier, zodat de stoom kan ontsnappen. (Je kunt gewoon een houten lepel tussen de deur steken).

1 opmerking:

Anoniem zei

Het ziet er wel lekker uit. Weet jij toevallig een goed recept voor muffins? Daar ben ik al een tijdje naar op zoek.
groetjes,
kaylihi