dinsdag, maart 27, 2007

Boeken: Mevrouw Verona daalt de heuvel af

Om De helaasheid der dingen heb ik erg gelachen. Ik was dan ook een beetje teleurgesteld toen zijn nieuwe boek maar zo dun was. Maar dat weerhield me er niet van om het te lezen.

Het is anders van aard dan De helaasheid. Geen stomdronken nonkels die de Tour de France drinken dit keer. Mevrouw Verona daalt de heuvel af omdat ze weet dat ze niet meer boven zal komen, en intussen passeert haar leven de revue.

Er staan prachtige zinnen in en merkwaardige gevolgtrekkingen ('Hoewel zijn vader zich op vrij jonge leeftijd aan een tak had opgeknoopt, bezat meneer Pottenbakker aandoenlijk weinig verstand van bomen.). Ik heb me er weer erg mee vermaakt, jammer dat het niet dikker was.

woensdag, maart 21, 2007

Bakken: Jan Hagel


Ik ga nog even door op Koekje, want ik heb inmiddels Zeeuwse Bloem dus nu kon ik eindelijk de koekjes maken waar deze bloem in moet. Eigenlijk moet ik ze ook eens maken met doorsnee bloem, kijken of ik het verschil ook opmerk. Ben tenslotte geen volleerd patissier. Mét Zeeuwse Bloem zijn de Jan Hagel koekjes in ieder geval erg lekker, en weer helemaal niet moeilijk.

Nodig:
125 gram gele basterdsuiker (geen idee wat dat is, ik heb maar van die middelbruine genomen, die kan wel voor geel doorgaan als je graag wilt)
175 gram zachte boter
10 gram melk
1 tl kaneel
1/2 tl zout
250 gr Zeeuwse Bloem, gezeefd
5 gr bakpoeder, gezeefd
1 losgeklopt ei
100 gr amandelschaafsel
40 gr kristalsuiker

Werkwijze:
Meng basterdsuiker, boter, melk, kaneel en zout. Kneed de bloem en het bakpoeder erdoor. Verpak in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van ong 1/2 cm dik. Bestrijk met het ei. Strooi er het amandelschaafsel en de suiker overheen en rol er nog even lichtjes met de deegroller overheen (dan valt straks niet alles van je koekje af). Bak 20 minuten in een op 175 graden voorverwarmde oven. Haal de koek uit de oven en snijd hem in rechthoekjes, 4 x 12 cm volgens het boek. Ik heb gewoon een formaat genomen dat me leuk leek.

woensdag, maart 07, 2007

Bakken: bokkenpootjes


Het kookboek Koekje is wat mij betreft een groot succes. Na de gelukte kattentongen besloot ik mij nu te wagen aan een (zoals het boek vermeldt) 'wat bewerkelijker koekje'. Eens kijken of dat ook lukt. Inmiddels heb ik een nieuwe spuitzak gekocht, dus misschien ziet het er dan ook meteen wat professioneler uit.

De Zeeuwse bloem is inmiddels ook gevonden, op de markt in Hoorn, waarvoor dank. Denk je naar de grote stad te zijn verhuisd, waar alles gebeurt, vind je de moeilijk vindbare dingen in je 'landelijke' geboorteplaats.

Bokkenpootjes dus:

Nodig:
3 eiwitten
60 gr kristalsuiker
100 gr blanke amandelen
100 gr kristalsuiker
20 gr gezeefde patentbloem
50 gr amandelschaafsel*
abrikozenjam
150 gr pure chocola (hoog cacao gehalte, 70%), gesmolten

* Ik probeerde met het raspblad van mijn magimix gewone blanke amandelen tot amandelschaafsel om te toveren, maar dat bleek toch iets bewerkelijker dan ik had gedacht. De volgende keer koop ik wel weer amandelschaafsel.

Werkwijze:

Klop de eiwitten stijf. Voeg de 60 gr kristalsuiker toe zodra de eiwitten volume krijgen. Maal amandelen, 100 gr suiker en bloem heel fijn in de keukenmachine. Spatel dit door de stijfgeklopte eiwitten. Doe dit in een spuitzak en spuit staafjes van ca 6 cm op een met bakpapier bekleed bakblik. Strooi er het amandelschaafsel overheen.
Bak 15 minuten in een oven van 170 graden. Laat ze iets afkoelen.

Strijk dan wat abrikozenjam over de platte kant van een staafje en plak er een ander aan. Doop de uiteinden in de gesmolten chocola en laat afkoelen en opdrogen.

Bij mij beleven de koekjes een beetje zacht, ik wilde ze liever wat krokanter hebben. De volgende keer dat ik ze maak, ga ik proberen of dat beter wordt door ze langer in de oven te zetten óf door ze langer aan de lucht te laten drogen voordat ik ze in een trommel stop.

vrijdag, maart 02, 2007

Bakken: rundvlees met vijf groenten



Nog een verjaardagsaanwinst: China modern. Blijkbaar komt deze mevrouw regelmatig op de tv, dat had ik gemist. Maar er stond een voorpublicatie uit het boek in een kooktijdschrift en dat maakte nieuwsgierig. De eerste kennismaking was zeer geslaagd. Dit recept heet in het boek Rundvlees met sichuanpeper en vijf groenten met vijfkruidenjus. Helaas was in al die Chinese supermarkten geen sichuanpeper te bekennen. Dus mijn variant is zonder. Maar inmiddels is de moeder van Louise op weg naar een über toko waar ze het misschien wel hebben, waarvoor alvast veel dank.

Nodig:
2 entrecotes (in reepjes)

2 el arachide olie
1 rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt
1/2 ui, fijngesneden
1 handje broccoli
1 handje fijngesneden peultjes
1 handje fijngehakte worteltjes
1 handje kleingehakte minimaiskolfjes
3 dl runder- of groentebouillon
1 el lichte sojasaus
1 el maizena, gladgeroerd met 2 el koud water
1 bosui, in ringen
zout en witte peper

Marinade:
1 el shaohsing rijstwijn
1 tl donkere sojasaus
1/2 tl vijfkruidenpoeder
2 tenen knoflook, fijngesneden

Werkwijze:
Meng de ingrediënten voor de marinade en laat het vlees liefst een nacht marineren. Verhit de arachideolie in een wok. Roerbak het vlees twee minuten. Voeg chilipeper en ui toe en bak nog een minuut. Voeg de groenten toe en wok weer een minuut. Voeg de hete bouillon en de sojasaus toe en breng aan de kook. Voeg de maizena toe. Meng de bosui erdoor en breng op smaak met zout en peper. Serveer met rijst.

De sichuanpeper moet in de marinade, 2 tl, als je die kunt vinden. (en dan hoor ik graag waar dat was!)

donderdag, maart 01, 2007

Bakken: noedelsoep



Sinds ik in Vietnam ben geweest, ben ik dol op noedelsoep. Gelukkig kun je dat in Nederland ook heel goed maken, met Aziatische snelmixjes. Bij de Chinese supermarkten in Den Haag zijn volop zakjes met basis voor noedelsoep te krijgen. De bijgevoegde groenten zijn een beetje summier (zie tweede plaatje, in het groene zakje zitten de meegeleverde gedroogde groenten - de ipod ernaast is voor de vergelijking) dus ik voeg meestal zelf groenten toe.

Nodig:
1 zakje instant noedelsoep
1 tomaat
1 bosui
paksoi of een andere groente

Werkwijze:
Maak de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. (Als die in een leesbare taal gesteld is; anders gewoon water koken en die over de noedels gieten en de zakjes smaakmakers toevoegen. 5 minuten laten staan.) Daarna voeg je de verse groenten toe.