dinsdag, april 10, 2007

Oosterse gehaktballetjes met kokosnoedels


Eén van de opmerkelijke dingen die Ching-He Huang doet in haar kookboek Modern China is dat zij westerse gerechten in een oosters jasje steekt. Dat klinkt niet altijd even aanlokkelijk. Ik weet bijvoorbeeld nog niet zo zeker of ik Wontons uit de oven met mozarella, tomaat en basilicum en een dipsaus van zongedroogde tomaat een optie vind. Alle ingrediënten zijn lekker, maar in combinatie? Desalniettemin moet je dit soort grappen natuurlijk wel uitproberen dus waagde ik mij aan Oosterse gehaktballetjes met pittige kokosnoedels. Dit als oosterse variant van spaghetti met gehaktballen.
En ja, het was erg lekker, en zeker een aanrader, hoewel het allemaal wel erg bleek van kleur was.

Nodig voor 2 personen:

-voor de ballen-
350 gr rundergehakt
4 tenen knoflook, fijngesneden
1 rode peper, zaadjes eruit en fijngehakt
4 el koriander
1 bosui, fijngesneden
2 el Shaoshing rijstwijn
2 el vissaus
1 tl sesamolie
1/2 tl zout
versgemalen zwarte peper
1 eidooier

6 el arachideolie

-voor de noedels-
160 gr gedroogde, platte udon (tarwe) noedels (Ik kon tussen al die verpakkingen noedels er niet een vinden waar ergens in leesbare tekens Udon stond, maar tarwe stond wel ergens en die waren prima.)
1 el sesamolie
1 el arachideolie
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 el geraspte verse gemberwortel
1 rode peper, zaadjes eruit en fijngesneden
1 stengel citroengras, heel fijn gesneden
1 el garnalenpasta
4 dl kokosmelk
2 el vissaus
2 bosuien, fijn gesneden
4 el koriander

Werkwijze:
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking (als je die kunt lezen...) en spoel ze af onder koud water. Doe er eem beetje sesamolie doorheen om te voorkomen dat ze gaan plakken. Niet te veel wat sesamolie heeft een erg doordringende smaak.
Meng de ingrediënten voor het gehakt (behalve de arachideolie) en draai er balletjes van.
Verhit de olie in een wok en bak de balletjes gaar. Schep ze uit de pan en houd warm.
Veeg de wok schoon en doe de arachideolie erin. Roerbak kort (1 min) knoflook, gember en rode peper. Voeg citroengras, garnalenpasta en kokosmelk toe en breng aan de kook.
Roer de noedels erdoor, breng op smaak met de vissaus en bestrooi met de bosui en koriander.
Schep voorzichtig de ballen erdoor en serveer.

Geen opmerkingen: