zaterdag, december 23, 2006

Caesar salad


Speciaal voor Louise, die haast niet kon wachten tot ik hem op mijn site zette ;-)
Maar die er dan ook een jaar op heeft moeten wachten...

Nodig:
100 gram bacon
1 krop Romeinse sla (in geval van nood kan ijsbergsla ook)
parmezaankrullen
1/2 stokbrood
knoflook
olijfolie
1 eigeel
2 tl Dijon mosterd
sap van een halve citroen (ong twee eetlepels)
3 ansjovisfilets (als je ze eerst 10 minuten in melk laat weken, zijn ze niet meer zo zout)
25 gr geraspte parmezaan
plantaardige olie, bijvoorbeeld slaolie

Werkwijze:
Was de sla en droog hem goed, dan mengt de dressing beter.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het stokbrood in dunne plakjes en besmeer met olijfolie. Rooster ze in 15 minuten goudbruin in de oven. Snijd een teentje knoflook doormidden en bestrijk de plakken stokbrood met het snijvlak.
Laat de oven aanstaan, leg de plakken bacon op bakpapier en bak ze krokant (ong 10-15 minuten). Laat ze afkoelen op keukenpapier. Breek ze daarna in kleinere stukken.

Meng voor de dressing het eigeel, mosterd, 1 teen knoflook (fijngesneden), citroensap, ansjovis en parmezaan in de keukenmachine of met een staafmixer. Giet er nu, terwijl je blijft mixen, beetje bij beetje de olie bij. (Ik doe meestal een mengsel van olijfolie en sla olie - bij alleen olijfolie wordt het bitter). Doe dit met geduld anders gaat je dressing schiften. Doordat je de olie toevoegt wordt het mengsel glad en een beetje romig. Proef een paar keer tot je het lekker vindt. Het mag best een beetje sterk smaken. Hoe meer olie je er bij doet, hoe zachter de smaak.
Meng de dressing goed door de sla. Meng vervolgens de croutons en de bacon er doorheen. Garneer met de krullen parmezaan (gewoon met de kaasschaaf afsnijden, dan krullen ze vanzelf).

Geen opmerkingen: