donderdag, december 07, 2006

Bakken: worstjes met vijgen en linzen



Deze ziet er op de foto's misschien een beetje vreemd uit, maar het is erg de moeite waard. De combinatie van de zoetzure vijgen en de kruidige linzen met de vettige worst is bijzonder en misschiel wel daardoor extra lekker. Het recept komt uit Honigzoete vijgen en ingelegde citroenen van Diana Henry. Het is belangrijk om het recept zorgvuldig op te volgen, maar dan heb je ook wat.

Nodig: (4 personen)
2 el olijfolie
8 saucijsjes (ik nam twee grote kalfssaucijzen)
2 uien
125 gram pancetta in blokjes
275 gram groene linzen (die waren er niet toen ik dit maakte, vandaar de grauwe linzen op de foto)
150 ml droge witte wijn
450 ml kippenbouillon
zout en peper

(voor de vijgen)
50 ml rodewijnazijn
50 ml balsamico azijn
50 ml sherry azijn
75 gram suiker
kaneelstokje
350 gram verse vijgen

Werkwijze
Doe voor de vijgen alle bijbehorende ingrediènten (de azijnen, suiker en kaneelstok) in een pan en verwarm op laag vuur totdat de suiker is opgelost. Breng aan de kook en draai dan direct het vuur laag. Laat 5 minuten zachtjes trekken. Snijd de vijgen doormidden en doe ze in de pan. Pocheer ze 5 minuten in het azijnmengsel. Je zult merken dat het mengsel stroperig wordt. Laat de vijgen afkoelen.

Verhit olie in een koekenpan en bak de saucijzen gaar. Haal ze uit de pan en houd ze apart.

Snijd de ui in halve ringen. Bak ze glazig in dezelfde pan als waarin je net de saucijzen hebt gebakken. Voeg de pancetta toe en bak tot het begint te kleuren. Voeg de linzen toe en schep het om. Schenk de wijn en de bouillon erbij en breng aan de kook. Voeg zout en peper toe, draai het vuur laag en doe de saucijzen erbij. Laat het op laag vuur 30 minuten zachtjes koken of tot de linzen gaar zijn (duurde bij mij iets langer dan 30 min). Als het te droog wordt kun je nog wat bouillon of water toevoegen.
Serveer met de vijgen.

Geen opmerkingen: