woensdag, april 19, 2006

Boeken: Hoge bomen in Hanoi


Carolijn Visser - Hoge bomen in Hanoi

Ik had nog nooit iets van deze bekende reisboekenschrijfster gelezen. Maar ja, nu ga ik op reis naar Vietnam en leende Hoge bomen in Hanoi van Jan. Twee vliegen in één klap: eindelijk iets van Visser gelezen én vakantievoorbereiding.

Visser bezoekt in de jaren '80 Hanoi, Saigon en Hue en vertelt over haar ervaringen. Het land is dan nog niet echt open voor toeristen en Visser beleeft er een avontuurlijke reis. Niet dat ze op zulke extreem spannende plaatsen komt, ze blijft langere tijd in de steden. Maar daar ontmoet ze veel mensen en ze is ook niet bang om mensen te ontmoeten die in eigen land niet helemaal onomstreden zijn. Ze raakt met allerlei mensen aan de praat, komt elke dag theedrinken bij een gezin en probeert zo Vietnam te doorgronden. Ze vindt het echter moeilijk om het authentieke Vietnam te vinden, omdat steeds óf de koloniale tijd óf de oorlog boven komen drijven.

Ik heb het met veel plezier gelezen. Het geeft een indruk van het land en ik ben benieuwd hoe zeer dat alles veranderd is nu de grenzen open zijn gegaan.

Geen opmerkingen: