zaterdag, maart 19, 2011

Bakken: kaneelbroodjes


Nog eentje van Nigella. Deze kaneelbroodjes bakte ik een paar weken geleden, maar ik deed te veel tegelijk en hield de oven niet in de gaten. Het resultaat waren heerlijke kaneelbroodjes, alleen de bovenkant moest je er even afschrapen. De broodjes rijzen nogal in de oven en ik had de bakplaat te dicht op de verwarmingselementen staan... Vandaag deed ik poging twee.

Nodig:
Voor het deeg:
ca 600 gram bloem
100 gram suiker
1/2 tl zout
21 gram gist (gedroogde)
100 gram boter
4 dl melk
2 eieren

Vulling:
150 gram zachte boter
150 gram suiker
1,5 tl kaneel
1 losgeklopt ei

Werkwijze
Verwarm de oven op 230 graden. Bekleed een bakvorm met bakpapier.
Meng bloem, suiker, zout en gist. Meng in een andere kom de gesmolten boter, melk en eieren. Roer de twee mengsels door elkaar en kneed het (of laat de keukenmachine dat doen) tot een glad en veerkrachtig deeg. Bij mij moest er meer bloem in dan de 600 gram die Nigella voorschrijft (bij beide pogingen) omdat het anders nog veel te nat was. Maak een bal van het deeg, doe die in een ingevette kom, dek af met plasticfolie en laat een half uur rijzen.
Neem dan een derde van het deeg, rol die uit en bekleed er de bodem van een (vierkante) bakvorm mee. Dit wordt de bodem.
Meng nu de boter, suiker en kaneel voor de vulling. Rol de andere tweederde van het deeg uit tot een rechthoekige lap en bekleed die met de vulling. Zorg dat er overal ongeveer evenveel vulling zit. Rol nu de lap deeg op, vanaf de lange kant. Snijd plakken van steeds ca 2 cm dik en leg die, met de snijkant omhoog in het bakblik. Ze gaan enorm rijzen, dus het geeft niet als ze elkaar niet raken. Laat nog een kwartier rijzen onder plasticfolie en zet ze dan in de oven. Zet ze zo'n 25 minuten in de oven, en leg eventueel een stuk aluminiumfolie op de bovenkant als ze te snel kleuren.

Laat afkoelen op een rooster.

1 opmerking:

Boekenstek zei

Wat een leuke blog zeg. Zou ik in je bloglist mogen staan met mijn blog? http://boekenstek.blogspot.com/ Uiteraard voeg ik je dan toe in mijn bloglist.
Ik hoor het graag. Groeten, Pleun