dinsdag, januari 27, 2009

Bakken: oesters met sabayon

Noem het voorpret voor de Kerst, of nog even nagenieten:
Met het nieuwe kookboek A propos bistro in de hand, kookten wij op kerstavond en waar feestmaal. Een van de hoogtepunten daaruit waren deze oesters.

Nodig (2 personen):
6 oesters
1/2 sjalot
1 dl droge witte wijn
1 dl slagroom
1 eidooier
1 theelepel venkelzaad

Werkwijze:
Snijd de sjalot fijn, breng de wijn aan de kook en doe de sjalot erin. Laat 5 minuten koken.
Leg de oesters in een braadslee, giet de wijn erover, dek de braadslee af en verwarm op het fornuis op laag vuur tot de oesters open zijn. (Bij ons stonden ze toen slechts op een kiertje, dus hebben we ze met het oestermes echt open gemaakt).
Giet het oestervocht en de wijn door een zeef, voeg de room toe en laat inkoken.
Klop de eidooiers van het vuur af met de mixer door de saus. Bestrooi de oesters met venkelzaad, schep er een lepel sabayon op en zet 2 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.

woensdag, januari 21, 2009

Bakken: bieten-appelsoep


Je moet er even de tijd voor nemen, want dit is echt slowfood. Erg lekker, en weer een goede tip voor het groentenpakket. Wij hadden dit keer rode bietjes in het pakket. Die vind ik erg lekker, en ik vond in een oude Delicious dit recept voor bieten-appelsoep.

Nodig:
500 gram bietjes, geschild en geraspt
1 winterwortel, gehakt
1 ui, gehakt
100 gr groene appels, fijngesneden (dat is ongeveer 1 appel)
2 tl kristalsuiker
1 laurierblaadje
2 el citroensap
1,5 liter kippenbouillon
300 ml slagroom
peterselie of tuinkers voor het serveren

(Overigens heb ik de Magimix de bieten, winterwortel, ui en appels allemaal laten raspen)

Werkwijze:
Verwarm de oven op 140 graden.
Meng alle ingredienten in een flinke ovenschaal, behalve de slagroom en peterselie/tuinkers.
Breng op smaak met zout en peper, bedek met aluminiumfolie en zet vier uur in de oven. Laat het daarna goed afkoelen en pureer het in delen (kan ook in de magimix, in twee delen). Proef nog eens of er zout en peper bij moet, en voeg de slagroom toe. Verwarm zachtjes op het vuur (net niet laten koken) en serveer met peterselie of tuinkers en eventueel nog een scheutje slagroom.

zondag, januari 18, 2009

Boeken: Aifric Campbell - The semantics of murder


Dit boek kocht ik na een bijzonder lovende recensie in nrc. Het was wel even zoeken, want haast nergens verkrijgbaar. Ik vond het uiteindelijk bij WH Smith in Amsterdam.

Het is een heftig boek. Het gaat over een liefdeloze psychiater die in Londen woont. Zijn broer, op wie hij altijd jaloers is geweest omdat hij de lieveling van zijn moeder was, is in 1971 vermoord aangetroffen in zijn badkamer. Zelf is hij naast psychiater ook schrijver, en gebruikt de casus van zijn patienten voor zijn romans. Als een biografe contact met hem opneemt om over zijn broer te praten, wordt hij gedwongen weer over zijn verleden na te denken.

Ik heb het in het Engels gelezen en vond dat pittig. Er komen nogal wat theorieen aan de orde, die niet in een keer te vatten zijn. Daarom heb ik ook langer gedaan over die 250 pagina's dan anders.

Het verhaal is vrij gruwelijk, omdat je meer en meer doordrongen raakt van de liefdeloze en gewetenloze hoofdpersoon. Hij heeft een manier gevonden om te leven die heel rationeel lijkt, dat misschien ook wel is, maar waarin voortdurende de scherpe kanten naar boven komen. Zo aarzelt hij er bijvoorbeeld niet over om een patiente in verwarring weg te laten gaan, terwijl hij weet dat ze schade aan gaat richten, aan anderen maar ook aan zichzelf. En het zotst is nog dat hij die afloop vervolgens zelf in een verhaal voorspelt.

Dit is een heel goed geschreven boek, waarin alles voorbeeld is van de gruwelijke aard van deze man. Brrr.

Het heeft ook wel een leuke website: www.thesemanticsofmurder.com