dinsdag, januari 27, 2009

Bakken: oesters met sabayon

Noem het voorpret voor de Kerst, of nog even nagenieten:
Met het nieuwe kookboek A propos bistro in de hand, kookten wij op kerstavond en waar feestmaal. Een van de hoogtepunten daaruit waren deze oesters.

Nodig (2 personen):
6 oesters
1/2 sjalot
1 dl droge witte wijn
1 dl slagroom
1 eidooier
1 theelepel venkelzaad

Werkwijze:
Snijd de sjalot fijn, breng de wijn aan de kook en doe de sjalot erin. Laat 5 minuten koken.
Leg de oesters in een braadslee, giet de wijn erover, dek de braadslee af en verwarm op het fornuis op laag vuur tot de oesters open zijn. (Bij ons stonden ze toen slechts op een kiertje, dus hebben we ze met het oestermes echt open gemaakt).
Giet het oestervocht en de wijn door een zeef, voeg de room toe en laat inkoken.
Klop de eidooiers van het vuur af met de mixer door de saus. Bestrooi de oesters met venkelzaad, schep er een lepel sabayon op en zet 2 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven.

Geen opmerkingen: