donderdag, januari 25, 2007

Bakken: rode kool met appeltjes


Tja, met zo'n biologisch groentenpakket heb je ineens een rode kool in de koelkast. En je wilt hem graag opeten, maar hoe? Ja, rode kool met appeltjes, niet uit de diepvries maar zoals oma hem maakte. Dat zou lekker zijn!
Gelukkig bood Lekker Hollands uitkomst. Ouderwets lekkere rode kool heet het recept. En dat was het. Ogen dicht, draadjesvlees erbij denken en het is helemaal goed. Weer een puntje voor Yolanda.

Nodig:
1 rode kool
50 gram roomboter
1 ui, in ringen
100 gr suiker
1 tl zout
2 kruidnagels
1 kaneelstokje
2 laurierblaadjes
1 dl rode wijn
120 ml wittewijnazijn
2 appels (een beetje stevige, anders wordt het appelmoes in de pan)

Werkwijze:
Haal de buitenste bladeren van de kool af. Snijd hem in vieren en snijd de witte stukken eruit. Snijd vervolgens de kwarten over de breedte in repen.
Verhit de boter in een pan met dikke bodem en fruit de ui. Doe er suiker, zout, kruidnagels, kaneel en laurier bij. Voeg de rode kool toe. Schenk de wijn en de azijn erbij. (en peper naar smaak). Roer goed door.
Schil de appels en snijd ze in vieren. Leg die bovenop de rode kool. Stoof de kool met het deksel op de pan in 3 kwartier tot een uur gaar.

Geen opmerkingen: