vrijdag, september 21, 2007

Boeken: Primo Levi - het respijt

Primo Levi is zo'n magische naam uit de literatuur. Van wie je weet dat hij indrukwekkende boeken over de jodenvervolging heeft geschreven. In mijn 'zoek naar klassiekers' bui kocht ik ook Het Respijt.

Het was een heel indrukwekkend boek. Ik had me nooit gerealiseerd hoe de overlevenden van de concentratiekampen uiteindelijk weer thuis zijn gekomen. Ze waren overal over Europa verspreid, zonder papieren, verzwakt door alle ellende. En hoe kom je dan uiteindelijk weer thuis?


Levi vertelt in dit boek hoe hij via lange omzwervingen per trein door Rusland uiteindelijk weer in Italië kwam. Onderweg beleeft hij de gekste dingen met bijzondere personages. In de trein die door Rusland rijdt met onduidelijke bestemming zit een bonte verzameling mensen, gewone mensen, maar ook ware charlatans, handelaars en zwendelaars.


Enerzijds was die lange omzwerving natuurlijk vreselijk, omdat je naar huis wilt. Maar aan de andere kant biedt het ook respijt. Respijt van de thuiskomst, van het weerzien met familie, er achter komen wie er nog leven, en al je verhalen moeten vertellen.

dinsdag, september 18, 2007

Bakken: aziatische salade met mango

Nog een goede tip uit het kookboek van Friends:

(4 personen)


Ingrediënten:
Salade
2 mango’s, niet te rijp, in reepjes
½ chinese kool, gemiddeld formaat, in reepjes
1 rode peper, fijngesneden
1 komkommer, geschild, zaadjes verwijderd, in reepjes
½ rode ui, in reepjes
2 el Thais basilicum
2 el zwarte en witte sesamzaadjes

Dressing
250 gram Thaise zoete chilisaus
1 el vissaus
1 el sesamolie
1 el limoensap

Werkwijze:
Heel eenvoudig: meng de ingrediënten voor de salade door elkaar. Hoe kleiner je alles snijdt, hoe aziatischer het er uit ziet. (Dat is niet mijn sterkste punt, helaas). Meng vervolgens de ingrediënten voor de dressing en giet die over de salade. Goed mengen.

dinsdag, september 04, 2007

Boeken: Maggie O'Farrel: Het verdwenen leven van Esme Lennox


De mooiste boeken zijn vaak die waarin niet alles wordt uitgesproken. Het verdwenen leven van Esme Lennox is er zo één. Van de geschiedenis wordt van alles verteld, uit diverse perspectieven. Maar welke puzzelstukjes passen aan elkaar en welke niet? Is de terugblik van Esme correct? En wat is er waar van de door Alzheimer verstoorde herinneringen van Kitty?

Iris Lockhart wordt op een dag gebeld door een psychiatrische inrichting, met een bericht dat haar oudtante Esme Lennox zal worden ontslagen uit deze inrichting. Maar Iris weet helemaal niet dat Esme bestaat. Ze blijkt een zus van haar oma te zijn, die lang geleden in een inrichting is opgesloten. Maar is Esme gek, of was ze vooral lastig? En wat was de rol van haar zus Kitty?

Je moet als lezer de eindjes aan elkaar knopen. Dat is niet bijster moeilijk, maar wel intrigerend. Want bij zo'n soort verhaal wil je ook de details weten, en je wilt ook weten wat er daarna gebeurt. Hoe het verder gaat. En omdat dat er niet instaat, blijft het boek in je hoofd zitten.

Het is geen moeilijk boek, maar het blijft je wel bij. En het bleek heel geschikt om te lezen bij het surveilleren bij een intelligentietest; als je na iedere pagina even opkijkt, blijf je toch in het verhaal zitten. Op vier pagina's na kreeg ik het uit, en die waren in de trein terug gauw gelezen.