zondag, mei 20, 2007

Crumble!




MaHa en Christel hebben er lang op moeten wachten, maar daar is 'ie dan: het recept voor kruimeldeeg. Het leuke van kruimeldeeg is dat je er een kom vol van in de vriezer kunt bewaren. Als je dan ineens je restjes Kievit fruit moet wegwerken of je wilt een leuk toetje tevoorschijn toveren, is het reuze handig!
Dit recept is genoeg voor één grote crumble, of een stuk of 10 kleintjes.

Nodig
:
(voor het kruimeldeeg)
120 gram bloem
90 gram koude boter, in blokjes
3 el bruine basterdsuiker
3 el vanillesuiker (of elke variatie in suiker die je leuk lijkt, meer of minder naar smaak)

Werkwijze
:
Meng de bloem en de boter ofwel met je vingers of in de keukenmachine tot het korrelig is geworden. Je leest altijd dat het op havermout moet lijken, maar om eerlijk te zijn weet ik niet hoe dat er uit ziet. Het lijkt wel een beetje op broodkruimels, of denk anders aan datgene wat bovenop de appelkruimelvlaai van de Hema ligt.

Meng er de suiker door.

Als je het direct wilt gebruiken moet je het eerst even 10 minuten in de vriezer zetten. Als je het wilt bewaren span je plasticfolie over de kom (of je doet het in zo'n handig tupperwaredoosje...) en zet je dat in zijn geheel in de vriezer. Je kunt het deeg ongeveer 2 maanden in de vriezer bewaren.

Als je crumble wilt maken, doe je fruit (of rabarber) in een schaal. Als het zuur fruit is, is het handig om er nog een schepje suiker doorheen te doen. De bovenkant van het schaaltje bedek je geheel met het kruimeldeeg. Je kunt het kruimeldeeg direct uit de vriezer in de oven zetten. Het deeg moet koud zijn, anders zou de boter onder de grill te snel smelten.

Zet 15-20 minuten onder de grill (175 graden), tot de bovenkant knapperig is. Op 190 graden gewoon in de oven kan ook. Hoe meer suiker, hoe knapperiger de bovenkant zal worden.

vrijdag, mei 11, 2007

Bakken: paprika kip



Nog ééntje uit delicious. Dit keer uit de categorie Onverwacht lekker. Het schijnt Hongaars te zijn.

Nodig:
(4 personen)
2 kippenpoten
2 el bloem
Plantaardige olie
2 uien, fijngehakt
1 groene paprika, in repen
1 blik tomatenblokjes (400gr)
400 ml kippenbouillon
Snufje karwijzaad
1 tl kristalsuiker
1 el milde paprikapoeder
Snufje cayennepeper (cayennepeper is heel heet, dus houd het bij een snufje)
100 ml zure room, + voor garneren
2 el platte peterselie, gehakt
Pasta met boter en maanzaad erdoor gemengd

Werkwijze:
Bestrooi de kip met zout en peper en bestuif met bloem. Verhit wat olie in een pan met een dikke bodem en braad de kip aan. Haal de kip uit de pan en zet apart.
Doe nog wat olie in de pan en doe de uien erbij. Bak de uien op laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg dan de paprika, tomaat, kippenbouillon, karwijzaad, suiker, paprikapoeder en de cayennepeper toe. Breng al roerend aan de kook. Voeg de kip toe. Doe het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat ca 20 minuten koken. Draai de kip tussendoor 1 of 2 keer. Neem het deksel van de pan en kook nog 10 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Haal de pan van het vuur en voeg de zure room toe (het mengsel mag niet meer koken als je de room toevoegt, anders gaat de hele zooi schiften). Serveer met de pasta met boter en maanzaad, en doe nog een toefje zure room en peterselie als garnering bovenop de kip.

En ga na het eten even naar de spiegel om het maanzaad te verwijderen…

zondag, mei 06, 2007

Bakken: aubergine curry




Voor mijn verjaardag kreeg ik een abonnement op het tijdschrift delicious. Wat er een beetje irritant aan is, is dat ze een punt schrijven na hun naam, waardoor je tijdens het lezen steeds op het verkeerde moment stopt. (“lezers kunnen nu met delicious. met korting eten bij The Dylan.” – ook word snapt er niets van, er staat een heel wanhopig groen kringeltje onder met.). Het blad verschijnt maandelijks, dus het vergt flink doorkoken. In het laatste nummer stond een lekkere curry, echt een aanrader. Ik had een beetje een aversie tegen bamboescheuten maar ben daar nu helemaal overheen.

Nodig:
(4 personen)
1 el plantaardige olie
2 el groene Thaise currypasta
400 ml kokosmelk
400 ml groentebouillon
1 el kristalsuiker
2 sjalotten, in ringen
2 stengels citroengras in stukjes van 3 cm
1 aubergine
1 blikje bamboescheuten (225 gr), afgespoeld en uitgelekt
400 gram varkenshaas, in dunne plakken
1 el vissaus
1 el limoensap (+partjes voor het serveren)
Rijst
Munt en korianderblaadjes voor de garnering

Werkwijze
Verhit de olie in een pan met een dikke bodem. Bak de currypasta een paar minuten tot hij gaat geuren. Voeg kokosmelk, groentebouillon, suiker, sjalot, citroengras en ½ tl zout toe en laat 5 min zachtjes koken.
Snijd de aubergine in plakken en iedere plak in vieren. Voeg toe, met de bamboescheuten en kook 20 minuten op laag vuur. Voeg het vlees toe en sudder nog 5-8 minuten of tot het vlees gaar is. Voeg vissaus en limoensap toe, of meer naar smaak. Serveer met rijst en garneer met munt, koriander en partjes limoen.