maandag, juli 24, 2006

Bakken: Lamsvlees met sinaasappel


Lamsvlees met sinaasappel

Het origineel komt uit het prachtige kookboek Honingzoete vijgen, ingemaakte citroenen van Diana Henry. Ik kan de naam van het kookboek steeds niet onthouden. Weet elke keer wel dat het twee vruchten zijn met een bijvoegelijk naamwoord ervoor, maar ja... Dan kan het ook zoete aardbeien en frisse cranberries zijn!

Nodig:
1 sinaasappel
20 gram boter
1 el kristalsuiker
olijfolie
350 gram lamsbout in blokjes
1 ui, fijngesneden
1/2 theelepel kaneel
2 fijngestampte kardemompeulen
200 ml sinaasappelsap
1 limoen
200 ml water
zout en peper
2 wortels
munt
20 gr pistachenoten (gepeld)

Werkwijze:
Haal met een zesteur de schil van de sinaasappel. Giet daar koud water overheen en kook een paar minuten. Afgieten. 10 gram boter in een pan verhitten en dan de sinaasappelschil erin omscheppen, totdat de schilletjes karamelliseren. Zet apart, maar zorg dat de boter niet gaat stollen.
Bak de lamsbout aan in een grote pan. Haal ze er weer uit.
Doe nu de rest van de boter in de pan en bak de uien glazig. Voeg kaneel en kardemom toe en roer door. Voeg sinaasappelsap, limoensap en water toe. Doe de lamsbout er weer bij en vergeet niet de vleessappen ook in de pan te laten lopen. Voeg zout en peper toe en breng aan de kook. Laat ongeveer een uur zachtjes stoven met het deksel op de pan.

Snijd de wortels juliënne en maak de sinaasappelpartjes schoon. Voeg de wortel 20 minuten en de sinaasappel 10 minuten voor het einde van de kooktijd toe. Vlak voor het serveren munt naar smaak erdoor, bewaar een beetje voor de garnering. Strooi tot slot de pistachenoten en de sinaasappelsliertjes er overheen.

Lekker met witte rijst of turks brood. Voor 2 personen.

Geen opmerkingen: