Zoete broodjes
Ook dit recept komt uit mijn favoriete kookboek van dit moment: Modern Classics 2.
Ze zijn erg lekker als toetje met wat kaas erbij...
Benodigdheden:
Voor de broodjes
1el (=1 zakje) gedroogde gist
110 gram witte basterdsuiker
375 ml lauwe melk
575 gram bloem (gezeefd)
beetje zout
4 tl speculaaskruiden
2 tl kaneel
50 gram gesmolten boter
1 ei
300 gram rozijnen
65 gram bloem
80 ml water
Glazuur
110 gram suiker
60 ml water
4 blaadjes gelatine
Werkwijze:
Gist met 4 tl suiker en de melk in een kom doen en wegzetten. Dat doe je om de gist te activeren; als het mengsel gaat schuimen is het klaar voor verdere verwerking.
Meng bloem, zout, speculaaskruiden, kaneel, boter, ei, rozijnen en de rest van de suiker. Doe dit bij het gistmengsel en meng het door elkaar. Kneed het deeg 8-10 minuten. Als het te veel plakt, kun je er nog een beetje bloem bij doen.
Kneed er een bal van en leg die in een met bloem bestoven kom met een (vochtige) theedoek erop. Zet de kom op een warme plek weg zodat het deeg kan rijzen. Als het deeg in volume is verdubbeld kun je het weer weghalen.
Verdeel het deeg in 12 ballen en doe die in een met bakpapier beklede vierkante bakvorm. Laat die, met weer een theedoek erop, nog 30 minuten rijzen.
Meng de 65 gram bloem met het water en doe dat in een spuitzak. Hiermee spuit je kruisjes op de broodjes.
Bak ze 35 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Maak dan het glazuur: roer de suiker en het water door elkaar en verwarm in een pannetje totdat de suiker is opgelost. Doe er dan gelatine bij en kook nog even door. Laat het afkoelen en smeer het over de broodjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten