zaterdag, maart 19, 2011

Bakken: kaneelbroodjes


Nog eentje van Nigella. Deze kaneelbroodjes bakte ik een paar weken geleden, maar ik deed te veel tegelijk en hield de oven niet in de gaten. Het resultaat waren heerlijke kaneelbroodjes, alleen de bovenkant moest je er even afschrapen. De broodjes rijzen nogal in de oven en ik had de bakplaat te dicht op de verwarmingselementen staan... Vandaag deed ik poging twee.

Nodig:
Voor het deeg:
ca 600 gram bloem
100 gram suiker
1/2 tl zout
21 gram gist (gedroogde)
100 gram boter
4 dl melk
2 eieren

Vulling:
150 gram zachte boter
150 gram suiker
1,5 tl kaneel
1 losgeklopt ei

Werkwijze
Verwarm de oven op 230 graden. Bekleed een bakvorm met bakpapier.
Meng bloem, suiker, zout en gist. Meng in een andere kom de gesmolten boter, melk en eieren. Roer de twee mengsels door elkaar en kneed het (of laat de keukenmachine dat doen) tot een glad en veerkrachtig deeg. Bij mij moest er meer bloem in dan de 600 gram die Nigella voorschrijft (bij beide pogingen) omdat het anders nog veel te nat was. Maak een bal van het deeg, doe die in een ingevette kom, dek af met plasticfolie en laat een half uur rijzen.
Neem dan een derde van het deeg, rol die uit en bekleed er de bodem van een (vierkante) bakvorm mee. Dit wordt de bodem.
Meng nu de boter, suiker en kaneel voor de vulling. Rol de andere tweederde van het deeg uit tot een rechthoekige lap en bekleed die met de vulling. Zorg dat er overal ongeveer evenveel vulling zit. Rol nu de lap deeg op, vanaf de lange kant. Snijd plakken van steeds ca 2 cm dik en leg die, met de snijkant omhoog in het bakblik. Ze gaan enorm rijzen, dus het geeft niet als ze elkaar niet raken. Laat nog een kwartier rijzen onder plasticfolie en zet ze dan in de oven. Zet ze zo'n 25 minuten in de oven, en leg eventueel een stuk aluminiumfolie op de bovenkant als ze te snel kleuren.

Laat afkoelen op een rooster.

woensdag, maart 16, 2011

Bakken: havermoutkoekjes

Geïnspireerd door een heel leuk blog, en in de wetenschap dat een vrije dag in de week veel mogelijkheden biedt, bedacht ik dat het tijd werd mijn blog te reanimeren. 6 posts in 2010 geeft wel weer hoe druk ik het had met andere dingen. Er was genoeg tijd om vaak en uitgebreid te koken, maar niet om het op te schrijven en te fotograferen. Enfin, aan de slag dus.

Op bovengenoemd blog wordt gekookt uit Hoe word ik een goddelijke huisvrouw van Nigella Lawson. Ik heb het boek al jaren en toevallig had ik het laatst weer eens uit de kast getrokken.


Dat deed ik op zoek naar een recept voor degelijke koekjes. Ik wilde niet te zoete, naar tarwe of muesli smakende koekjes. Het bracht me bij de havermoutkoekjes van Nigella, en die heb ik zojuist gebakken.
Om eerlijk te zijn, ben ik er nog niet uit of ik ze nou lekker vind. Ze zijn heel verantwoord, maar een beetje suiker erin zou wel welkom zijn denk ik...

Nodig:
250 gram havermout
snuf zout
1/4 theelepel dubbelkoolzure soda
1 eetlepel boter, gesmolten
2 dl kokend heet water

Werkwijze:
Verwarm de oven op 200 graden.
Meng de ingrediënten en roer ze door elkaar. Van Nigella moet dat met een houten lepel, dus dat heb ik braaf gedaan, maar vraag me niet waar het voor nodig is. Met het water moet je een beetje mikken, je deeg moet geen havermoutpap worden. Rol het deeg zo dun mogelijk uit en steek er koekjes uit. Ik bleek een rustieke steekvorm met hartjes en ruitjes en meer van dat werk te hebben, maar je kunt natuurlijk ook vierkantjes snijden of zo iets. Leg ze op een bakplaat en zet ca 20 minuten in de oven, totdat de rand goudbruin is en de koekjes stevig zijn.