maandag, februari 22, 2010

Bakken: vanille ijs

Tot mijn grote vreugde kreeg ik voor mijn verjaardag een ijsmachine cadeau. Afgelopen zomer heb ik een aantal keer in de kookwinkel gestaan om er een aan te schaffen, maar steeds waren anderen mij voor. Ik had namelijk -met de rest van Den Haag- bedacht dat ik dezelfde wilde als Janneke Vreugdenhil van de NRC.
In de winter vergeet je dat soort verlangens weer, totdat je er een krijgt. Fijn, een ijsmachine! Een kans om eindeloos te gaan experimenteren met vreemde en bekende smaakjes. Het ding zorgt er uit zichzelf voor dat je het een beetje binnen de perken houdt: je moet steeds opnieuw de container van de ijsmachine invriezen. En hoewel er optimistisch 6-9 uur op staat, hoor ik nu (18:03) nog steeds water klotsen in het ding terwijl ik hem gisteravond om 21:00 in de vriezer heb gestopt. 6-9 uur is zeker alleen op de zuidpool. Ach wat, dat is misschien ook wel beter voor mijn lijn. Het vanilleijs van de foto (ook in een nieuw -verjaardagscadeau- kopje) is nou niet echt verantwoord. Maar wel retelekker.

Nodig:
375 ml melk
375 ml slagroom
2 vanillestokjes, opengesneden en het vanillezaad eruit geschraapt
150 gram suiker (na het proeven besloot ik dat dat ook wel wat minder kon, maar ben nog niet toe aan de herhaalde poging).
8 eigelen.

Werkwijze:
Verwarm de melk, slagroom, vanillestokjes en vanillezaad in een pannetje op het vuur. Zorg dat het niet gaat koken. Voeg de suiker toe en roer tot die is opgelost. Zet het vuur uit en laat 20 minuten trekken.
Klop de eieren los in een kom, en giet er een klein beetje melkmengsel bij. Roer goed. Voeg nu de rest van het melkmengsel toe en klop het goed. Giet dit mengsel in een schone pan zet op laag vuur en roer totdat het bindt. Als je vergeet te roeren (zoals ik) dan schift het, dan ziet het er een beetje brokkelig uit. Ik heb het desalniettemin in de ijsmachine gemikt en het smaakt heerlijk, maar Robert Kranenborg is het daar vast niet mee eens. Laat afkoelen. Eerst gewoon in de pan, daarna afgedekt in de koelkast. Hoe koeler je mengsel, hoe minder tijd je ijsmachine er voor nodig heeft. Als het koel is, giet je het in de machine en draai je er ijs van. Hoe lang dat duurt, zal wel per machine verschillen. Ik heb hem steeds even stilgezet om te proeven, en toen ik tevreden was, heb ik het ijs in een bak gezet en in de vriezer gedaan.

Het was erg lekker, hoewel erg zoet. De volgende keer met minder suiker. En het is ook heel lekker met een scheutje limoncello er overheen.

zondag, februari 21, 2010

Bakken: groentensoep

Van restjes groenten uit het pakket van Kievit kun je natuurlijk ook heel goed soep maken. Die soep kun je handig per portie invriezen en dan geleidelijk opeten. Natuurlijk vergeet ik altijd dat ik die soep in de vriezer heb, maar goed, het idee is leuk. Deze groentensoep maakte ik vorige week, en vandaag dacht ik er zowaar aan en ontdooide een portie. Het is een gepureerde soep met zo'n onbestemde kleur zoals je die in Frankrijk vaak krijgt als je de potage du jour neemt. Niet op het eerste gezicht aantrekkelijk, maar wel smaakvol. Op de foto had ik de soep nog wat extra bite gegeven met uitgebakken pancetta, vandaag voegde ik wat zalmsnippers toe. Allebei lekker!

Nodig:
3 aardappels
1/2 groene kool
1 prei
1 selderijknol
2 liter groentenbouillon (zelfgemaakt of uit een potje)
1 ui
teentje knoflook

Werkwijze:
Snijd alle ingrediƫnten fijn. Fruit ui en knoflook in een soeppan en voeg de aardappels toe. Laat even bakken en voeg dan de kool, prei, selderijknol en bouillon toe en breng aan de kook. Laat ca 20 minuten koken of totdat de aardappels en selderijknol zacht zijn. Pureer de soep in gedeeltes in de keukenmachine of met de staafmixer. Proef of er nog peper en zout bij moet (bouillonblokjes zijn al zout van zichzelf, dus daar zal het erg van af hangen).